Verpleegkundigen en ander ziekenhuispersoneel "onderschatten consequent het gevaar van oppervlakken" bij de handhygiëne, vooral rond het bed van patiënten.
Dit blijkt uit een uitgebreide serie observaties op de intensive care- en de maag, lever, darm-afdeling van een Londens opleidingsziekenhuis, uitgevoerd door Peter Wilson en collega's (J Hosp Infect. 2013; 84:27e31). Zij noemen het de "meest gemiste gelegenheid tot handhygiëne". Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde bericht erover. Manchetten van bloeddrukmeters worden zonder bedenking opgepakt en weer neergelegd, patiëntendossiers doorgebladerd en toetsenborden en andere apparatuur aangeraakt zonder dat ervoor of erna de handen worden gewassen. Ook wordt er van bed naar bed en van afdeling naar afdeling gewandeld zonder goede hygiëne in acht te nemen.
Van bed naar bed
Met name de computer en de trolley naast de bedden werden direct na patiëntencontact aangeraakt. Op de algemene afdeling werd veel van bed naar bed gelopen, waarbij in niet meer dan 25 tot 33 procent van de gelegenheden de juiste handhygiëne werd betracht. De juiste was gedefinieerd als de 5 momenten van de WHO (dus bijvoorbeeld gebruik van alcoholgel na contact met een patiënt met diarree gold als gemiste kans). De auteurs vinden dat er meer aandacht moet komen voor het gevaar van verspreiding van pathogenen bij de uitvoering van onschuldige taken. Op patiëntendossiers zouden waarschuwingen kunnen komen en afdelingsrondes zouden misschien beter elektronisch dan wandelend kunnen worden uitgevoerd.