Servicemedewerkers zorgen voor een verbetering van de kwaliteit van leven voor bewoners van zorginstellingen. Maar er is onduidelijkheid over wie deze medewerkers moet aansturen en vanuit welk budget zij moeten worden gefinancierd.
"Dat staat een succesvolle inzet van servicemedewerkers echter in de weg", aldus Janine de Vries van ZorgSupport. Ze trekt die conclusie na onderzoek onder een panel van facilitaire specialisten die werkzaam zijn in de zorg. "Ondanks dat de ondervraagden de toegevoegde waarde van servicemedewerkers onderkennen, worden zij veelal ad-hoc ingezet. Nog niet alle servicetaken zijn gebundeld en ondergebracht bij één persoon. Als voornaamste reden hiervoor geven organisaties aan er nog niet klaar voor te zijn of omdat zij druk zijn met andere activiteiten die inhoud moeten geven aan de opgelegde bezuinigingen." De taken van servicemedewerkers zijn nauw verbonden met het primaire zorgproces, zoals het verspreiden van linnengoed en kleding of hulp bieden bij het voorbereiden en serveren van maaltijden. Volgens 36 procent van de ondervraagden uit het onderzoek zijn voedingsassistenten het meest geschikt om de functie van servicemedewerker te vervullen. Schoonmaakmedewerkers worden door 24 procent als geschikte functionaris gezien.
Ten koste van kwaliteit
Het gebrek aan duidelijkheid over de rol van servicemedewerkers gaat ten koste van de kwaliteit van zorg, aldus Gom ZorgSupport. "Patiënten worden steeds kritischer en kunnen kiezen uit meerdere zorginstellingen. Zorgorganisaties moeten zich daarom meer onderscheiden op service en gastvrijheid", licht Janine de Vries van ZorgSupport toe. "Daarnaast heeft de zorg te maken met bezuinigingen enerzijds en arbeidskrapte door vergrijzing anderzijds. Verpleegkundigen moeten zich juist primair op de zorg kunnen richten en zich niet bezig hoeven houden met neventaken. Die taken kunnen namelijk heel gemakkelijk door schoonmakers of andere facilitaire medewerkers verzorgd worden binnen hun dagelijkse werkzaamheden. Als zorginstellingen deze kans niet grijpen, missen ze kansen om hun service op hoog niveau te houden." Het ondervraagde ZorgPanel bestaat uit 400 professionals die actief zijn binnen de facilitaire dienstverlening in zorginstellingen. Onder deze groep wordt een aantal keer per jaar een online onderzoek uitgevoerd over actuele facilitaire onderwerpen.