Nu ook de Eerste Kamer heeft ingestemd, is de Participatiewet vanaf 1 januari 2015 een feit. Maar wat betekent dat concreet voor de schoonmaaksector? OSB geeft uitleg.
Alle mensen die vanaf 1 januari 2015 onder de participatiewet vallen, moeten aan de slag bij gewone werkgevers. "Gemeenten kunnen de werkgevers compenseren met loonkostensubsidie", vertelt Evelyne Simons namens de brancheorganisatie. "Dit is een bepaald percentage van het wettelijk minimumloon (WML)."
"Op dit moment ligt de laagste loonschaal in de schoonmaak-cao boven het niveau van het WML", vervolgt Simons. "Het is nu in de schoonmaak-cao niet toegestaan deze werknemers het WML te betalen. OSB wil daarom in de cao hierover afspraken maken met de vakbonden."
Quotumheffing
Een onderdeel van de Participatiewet is de Quotumwet. Simons: "Deze verplicht werkgevers met 25 of meer werknemers een bepaald percentage mensen uit de doelgroep van de participatiewet aan te nemen. Als dit percentage – het quotum – niet gehaald wordt, krijgt de werkgever een boete: de quotumheffing."
De daadwerkelijke invoering van de Quotumwet is afhankelijk van een afspraak in het Sociaal Akkoord, stelt OSB. "Hierin is afgesproken 125.000 mensen uit de doelgroep aan het werk te helpen. De overheid neemt 25.000 mensen in dienst, de rest wordt door het bedrijfsleven in dienst genomen. Er komt geen quotumregeling als werkgevers oplopend tot 2026 deze 125.0000 extra banen invullen."
Gevolgen?
Simons: "Heeft u al mensen vanuit deze doelgroep in dienst of bij u gedetacheerd? Dan verandert er voor deze mensen en u niks. De huidige Wsw'ers blijven hun indicatie behouden. De afspraken die u heeft met het SW-bedrijf of gemeente over detacheringen blijven in principe hetzelfde."
Daarnaast komen er door de invoering van deze wetten meer werknemers met een arbeidshandicap op de arbeidsmarkt, zegt Simons. "Dit zijn mensen die in toenemende mate zonder tussenkomst van een gemeente, UWV of SW-bedrijf rechtstreeks bij een bedrijf solliciteren. Deze mensen hebben een indicatie gekregen dat ze tot de doelgroep van de participatiewet behoren, maar hoeven dit niet verplicht kenbaar te maken aan de werkgever."
Belangrijk
Maar voor de werkgevers is dit wel belangrijk om te weten, besluit Simons. "Iedere werknemer vanuit deze doelgroep telt mee voor het 100.000 banenplan en de Quotumwet. Het is ook belangrijk dat u goede begeleiding kunt bieden aan deze werknemers."