Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat stroom winnen uit urine. De opgewekte stroom wordt gebruikt om het kantoorgebouw aan de Rijnstraat in Den Haag te verwarmen. Naar verwachting wordt het kantoor over ongeveer twee jaar in gebruik genomen.
In eenvijfde deel van het gebouw komen watervrije urinoirs te staan waarin de urine wordt opgevangen, schrijft de NOS. Vervolgens wordt de urine langs een brandstofcel geleid. In de cel groeien bacteriën op een elektrode die de organische stoffen in de urine afbreken en omzetten in elektriciteit. Ook worden tijdens dit proces afvalstoffen zoals ammonia verwijderd en worden fosfaat en stikstof teruggewonnen uit de urine.
Schoenendoos
De urinebrandstofcel is ongeveer zo groot als een schoenendoos. Het systeem wordt gezien als de milieuvriendelijkste methode ter wereld om urine te zuiveren. Het bestaan van de bacteriën die stroom kunnen opwekken werd pas in 2000 ontdekt.
In een ander deel van het gebouw worden vacuümtoiletten geïnstalleerd. Deze toiletten gebruiken lucht in plaats van water om door te spoelen. Hierdoor ontstaat zeer geconcentreerd afvalwater, waaruit biogas kan worden gewonnen. Ook het biogas wordt gebruikt voor de verwarming van het gebouw.
Nooit meer doorspoelen
Het is voor het eerst dat het systeem op een zo grote schaal wordt ingezet. Sinds april wordt het systeem getest in Leeuwarden in het kantoorgebouw van Wetterskip Fryslân met ongeveer 50 medewerkers. Die merken er volgens de ontwikkelaar niks van. "Ze vinden het zelfs handiger omdat ze het urinoir niet meer hoeven door te spoelen en dus nergens met hun handen aan hoeven te komen."