De jaarlijkse cijfers van Rabobank tonen aan dat de schoonmaakbranche onder druk staat. Reden voor Service Management een aantal mkb’ers uit de branche te vragen naar een terugblik op 2012 én hun bespiegelingen voor 2013. Daarin mag maatschappelijk verantwoord ondernemen niet ontbreken. Vandaag is het de beurt aan Gert van de Pol (Van de Pol Dienstverlening) en Joop Megens (Fix-it Schoonmaakbedrijf).
'Vraagtekens zijn gebleven'
Gert van de Pol – directeur en eigenaar Van de Pol Dienstverlening
"Ons hoogtepunt van 2012 is het OSB-keurmerk. Wij denken dat dit keurmerk het verschil gaat maken in de branche. Gezien de crisis hadden we de nodige vraagtekens over wat 2012 ons zou brengen. Die vraagtekens zijn gebleven, maar toch zijn we tevreden over ons resultaat. We hebben een nieuwe doelgroep aangeboord. In de bouw hebben we de helft van onze omzet ingeleverd. Maar dat hebben we in een jaar tijd goedgemaakt met een nieuwe markt. Welke? Dat kan ik niet zeggen. Er zijn te veel kapers op de kust… Voor 2013 verwachten we de omzet minimaal vast te kunnen houden. En misschien kunnen we zelfs een kleine stijging noteren"
"Wij vinden het belangrijk met onze opdrachtgevers over mvo te spreken. Maar mvo begint natuurlijk bij jezelf. Onze betrokkenheid blijkt bij ons in de eerste plaats uit de afspraken die wij maken. Die zijn helder, bevatten geen addertjes onder het gras. Daarnaast proberen we maatschappelijke projecten te steunen waar we kunnen. Tot slot maken we nu nog maar gebruik van twee reinigingsproducten die nadelige gevolgen kunnen hebben voor het milieu. De rest is voorzien van een milieuvriendelijk keurmerk."
'2012 was een kwestie van stabiliseren'
Joop Megens – Directeur Fix-it Schoonmaakbedrijf
"Voor ons kende 2012 geen hoogtepunten. We hadden ook geen hoge verwachtingen: het was vooral een kwestie van stabiliseren. Wat betreft mvo zijn wij van mening dat wij in onze markt verantwoordelijkheden hebben richting onze klanten, personeel, leveranciers en alle betrokkenen in onze werkomgeving. Die verantwoordelijkheid gaat niet alleen over een verantwoorde verhouding tussen prijs en kwaliteit, maar ook over zorg voor mens en omgeving. Wij zoeken daarbij naar evenwicht tussen kwaliteit, rendement, milieu, veiligheid en arbozorg. Ofwel tussen people, planet en profit."
"Maar zonder rendement kan Fix-it niet draaien. Wij streven naar goede financiële resultaten op een maatschappelijk verantwoorde manier. En dat lukt. In de regio voorzien wij meer dan negentig mensen van werk. In 2013 willen wij onze omzet eerst stabiliseren en vervolgens voorzichtig uitbreiden. Onze goede voornemens? Simpel. Kwalitatief goede schoonmaak blijven leveren."