Verpleeghuizen moeten pro-actiever zijn in hun hygiënebeleid. Dat stelt Peter Molenaar, adviseur infectiepreventie bij de GDD Amsterdam.
In een interview met Zorg en Welzijn zegt Molenaar: "Verpleeghuizen zijn vaak te afwachtend als het gaat om hygiëne en infectiepreventie. Instellingen krijgen ieder jaar weer te maken met veel voorkomende infectieziekten. En dat gebeurt bij wijze van spreken altijd op vrijdagmiddag vier uur. En dan moet er nog een plan komen. Zorg dat je die protocollen al hebt voorbereid: dat iedereen weet wat hij moet doen, wie er verantwoordelijk is en welke materialen er nodig zijn."
Lege zeepdispenser
Vooral bij het uitvoeren van de algemene voorzorgsmaatregelen gaat veel mis, oordeelt Molenaar. "De redenen hiervoor kunnen soms heel eenvoudig zijn: er ontbreekt een kraan of de zeepdispenser is leeg. Ook gebruikt men dezelfde handschoenen voor verschillende cliënten."
Een gebrek aan tijd mag geen argument zijn voor het gebrekkig hanteren van standaard voorzorgsmaatregelen. Molenaar besluit tegenover Zorg en Welzijn: "Wanneer je hygiëne op de juiste wijze uitvoert, voer je simpelweg de handeling in een andere volgorde uit. Maar je blijft hetzelfde werk doen. Vaak is het onwetendheid. Wanneer we werknemers echt laten zien hoe het wél moet, merken we dat de adviezen van harte worden aangenomen."