Bij hun vraag om de strijd tegen inbesteding te steunen, gaat het werkgevers volgens vakbond CNV niet om de positie van de schoonmakers, maar om hun eigen portemonnee. Dat schrijft cao-onderhandelaar Jan Kampherbeek van het CNV.
De eerste ronde van het cao-overleg schoonmaak heeft volgens hem nog weinig nieuws opgeleverd. “Onze cao-voorstellen zijn niet eens aan de orde geweest.” Op 28 november gaat het overleg verder. “We hadden graag met de werkgevers willen praten over onze cao-voorstellen. Bijvoorbeeld over ons idee over een opleiding voor facilitair medewerker. Wij zien hierin veel kansen voor schoonmakers die graag meerdere werkzaamheden willen combineren. Bijvoorbeeld schoonmaak, groenonderhoud, catering, postkamerdiensten en receptiediensten. Het zou mooi zijn als schoonmakers op die manier hun uren kunnen uitbreiden naar volwaardige banen.”
Twee punten
Kampherbeek constateert dat het zover allemaal niet is gekomen. “We hebben eigenlijk maar twee punten behandeld. Hoe organiseren we het overleg? Hoe denken de vakbonden over het nieuwe Rijks Schoonmaak Bedrijf? We hebben een tijdlang gesproken over het voorzitterschap van het cao-overleg. Dat vinden wij eigenlijk helemaal niet belangrijk. Het gaat er niet om wie de voorzitter is, maar wat we uiteindelijk met elkaar bereiken.” Het tweede punt: de overheid wil de schoonmaak inbesteden. De onderhandelaar: “Dat betekent dat je als schoonmaker in dienst komt bij de overheid. De werkgevers zijn daar fel op tegen. Ze vinden dat de overheid zich hiermee op kosten jaagt. Volgens hen raken hierdoor ook 50.000 schoonmakers hun baan kwijt. En gaan er bovendien schoonmaakbedrijven failliet. Aha, daar komt de aap uit de mouw. Het gaat de werkgevers dus helemaal niet om de positie van de schoonmakers, maar om hun eigen portemonnee.”
Standpunt
Werkgeversorganisatie OSB heeft de bonden gevraagd om over inbesteden een duidelijk standpunt in te nemen. Kampherbeek: “Eigenlijk vragen ze van ons om te zeggen dat wij tégen inbesteden zijn. Daar gaan wij niet in mee. Ons standpunt is duidelijk. Per situatie moeten we kijken of inbesteding nuttig is of niet. Ons uitgangspunt is daarbij het belang van de betrokken schoonmakers. In het ene geval ben je beter af met inbesteding via een eigen dienst, in het andere geval heeft een dienstverband bij een schoonmaakbedrijf de voorkeur. Wij nemen geen standpunt in over voor of tegen.” Op 28 november praten de partijen weer verder. Dan is ook de uitslag bekend van het onderzoek naar de afschaffing van wachtdagen. Kampherbeek: “Dat is belangrijk om te kijken of we naar aanleiding van die uitkomst een extra cao-voorstel moeten maken.” www.cnvvakmensen.nl/mijncaoschoonmaak