Vakbond FNV Bondgenoten dreigt met acties als de NS niet snel toiletten in nieuwe stoptreinen installeert. In een brief aan de spoorwegen noemt de vakbond 16 december als ultimatum. De laatste keer dat het NS-personeel op grote schaal in actie kwam was in 2000 vanwege het befaamde rondje om de kerk.
Pijnpunt is nu het ontbreken van toiletten in ongeveer tachtig nieuwe sprinters die sinds twee jaar in Nederland rondrijden. Uiteindelijk moeten dat er 131 worden. Volgens FNV Bondgenoten plast het mannelijk treinpersoneel daarom noodgedwongen uit de deur. Vrouwen zouden tijdens de soms vijf uur lange diensten niet meer drinken. Woordvoerder Roel Berghuis noemt vooral dat laatste gevaarlijk. In totaal zouden een kleine duizend man aan personeel gedupeerd zijn. Een woordvoerder van de NS kon gisteravond niet zeggen of het beleid (geen wc's in sprinters) door de brief zal veranderen.
De afgelopen maanden zijn er door de NS en ProRail wel toezeggingen gedaan. Zo zouden er andere diensten komen, zodat het personeel niet de hele dag op de stoptrein hoeft te werken. Ook heeft ProRail toegezegd om op 115 wc-loze stations toiletten te bouwen. Beiden maatregelen zijn nog niet genomen. Wel hebben de NS op vier stations waar stoptreinen vaak keren toiletten geïnstalleerd.
Het valt niet te verwachten dat de spoorvervoerder zal buigen voor het ultimatum van FNV. In een brief aan de Tweede Kamer liet minister Schultz van Haegen (VVD, infrastructuur en milieu) eind november nog weten dat de kosten 110 miljoen euro bedragen. Ook heeft de Arbeidsinspectie op verzoek van FNV uitgezocht dat de trein, net als een vrachtwagen, geen officiële werkplek is. De NS kunnen daarom tot niets verplicht worden.
Tweede Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) diende eind november een amendement in om vijftig miljoen bij ProRail vandaan te halen en dat aan de NS te geven. Dat moet genoeg zijn voor het inbouwen van toiletten, denkt Van Gent. ProRail zou een meevaller van 230 miljoen hebben gehad, omdat onderaannemers door de crisis minder geld vragen. Op 7 december stemt de Tweede Kamer over het plan.
Bron: Trouw