Schoonmaakbedrijf NIVO Noord wil de toilethygiëne in het basisonderwijs verbeteren en doet dit met behulp van haar nieuwe campagne ‘Trots op je pot!’. Dankzij een korte animatie moeten de leerlingen leren dat het netjes achterlaten van een toiletruimte belangrijk is voor de hygiëne en de gezondheid.
Bij de start van de campagne hebben rayonmanagers van het schoonmaakbedrijf aan diverse basisscholen een 'Trots op je pot!'-tas met de uitleganimatie uitgereikt. De reacties van de basisscholen zijn tot nu toe erg positief.
Hygiëne
Toilethygiëne in het basisonderwijs is belangrijk om de overdracht van ziektes op scholen te voorkomen. Ontlasting en urine kunnen ziektekiemen bevatten, waardoor handen en sanitair besmet kunnen raken. Besmetting van handen komt veel voor en daardoor eveneens besmetting van alle contactoppervlakken in de sanitaire ruimte.
NIVO Noord-directeur Annette van der Meulen: “Toilethygiëne blijkt voor kinderen in het basisonderwijs een lastige opgave. Regelmatig treffen onze medewerkers erg vieze toiletruimtes aan in basisscholen. Enkele situaties die ze dan aantreffen: een toiletborstel verpakt in toiletpapier, er ligt meer urine buiten dan in de pot of er hangt een spiegel vol met 'zwaaiende' handjes.”
Verantwoordelijkheid
En schoonmaken is niet voldoende, indien het sanitair daarna meteen weer vies wordt gemaakt. “Het gedrag van de kinderen heeft grote invloed op de hygiëne”, vervolgt Van der Meulen. “We vonden dat we als schoonmaakbedrijf hier iets mee moesten doen. We hebben het hier immers over de gevolgen die slechte toilethygiëne kan hebben voor de gezondheid van kinderen. Vanuit dit besef zijn we deze campagne gestart.”
De uitleganimatie 'Trots op je pot!' moet op een speelse en simpele manier aan de kinderen laten zien dat hygiëne belangrijk is. De animatie legt uit wat zij zelf kunnen bijdragen aan een schoon toilet.
Schoonmakers
Van der Meulen besluit: “De kinderen worden zich bewust van wat toilethygiëne inhoudt en feit dat ze het schoonmaakbedrijf kunnen helpen om samen de toiletten schoon te houden. Voor de schoonmaakmedewerkers scheelt deze bijdrage van de kinderen namelijk veel extra werk. Kortom, een win-win-situatie.”