De Tweede Kamer heeft besloten de schoonmakers van de Tweede Kamer níét in vaste dienst te nemen. Dit besluit staat los van de algehele inbestedingsplannen van de regering.
Nu PvdA en VVD in het regeerakkoord hebben afgesproken de schoonmaak in te besteden, pleitte PvdA-kamerlid Manon Fokke ook voor het inbesteden van de schoonmakers van de Tweede Kamer. Want opmerkelijk genoeg valt het parlementsgebouw níét binnen de in te besteden rijkspanden van het regeerakkoord.
PvdA-koker
Fokke kreeg bij het indienen van haar motie steun van SP'er Michiel van Nispen en PvdD-kamerlid Esther Ouwehand. De initiators schrijven: "Overwegende dat in het regeerakkoord is afgesproken medewerkers in facilitaire functies weer in vaste dienst te nemen, zijn wij van mening dat dat ook voor de Tweede Kamer zou moeten gelden."
Maar daar was het merendeel van de Tweede Kamer het niet mee eens. Alle kamerleden van de VVD stemden tegen. Nog geen week geleden stemden diezelfde kamerleden wél voor de inbestedingsplannen van het regeerakkoord.
Het toont opnieuw aan dat de inbestedingsplannen niet meer dan een politiek ruilmiddel zijn, afkomstig uit de koker van de PvdA.
Nipte meerderheid
Naast VVD stemden ook CDA, D66, PVV en Van Vliet tegen de motie (79 stemmen). PvdA, SP, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, PvdD, 50Plus/Baay-Timmerman en 50Plus/Klein stemden voor (69 stemmen).
Lees ook:
Inbesteding schoonmaak moeiteloos door Tweede Kamer
OSB: 'Business case inbesteden schoonmaak valt duurder uit'
'Kabinet schoffeert de schoonmaakbranche met inbestedingsplannen'
Vakbonden vinden inbesteding Rijk prima
Inbesteding kost schoonmaaksector 65 miljoen euro
Schoonmakers geleidelijk in dienst Rijk