Rondslingerend papier
We hebben ons als Service Management de afgelopen periode ondergedompeld in nieuws over toiletten. Allereerst was er het Nationaal Toiletonderzoek dat we dit jaar voor de 28e keer hebben gehouden. Ditmaal in samenwerking met CWS. Gewapend met voedingsbodems testen de onderzoekers volledig anoniem en deskundig door het hele land 150 toiletten op vier punten: de kraan, de deurklink, de spoelknop en
natuurlijk de wc-bril. Het zijn moderne tijden, dus kwamen ook tal van foto's in het geniep gemaakt met de mobiele telefoon terug. Van loszittende apparaten, rondslingerend papier, een circus in de buurt van de testlocatie, maar ook van de prachtigste toiletten voorzien van trendy visuals met daarop oer-Hollandse molens…
Schoner
De belangrijkste conclusies? We beginnen met het goede nieuws. De openbare toiletten zijn schoner geworden. De kans dat u bacteriologisch gezien een schoon toilet aantreft, is gestegen naar 38 procent. Het slechte nieuws: dat is eigenlijk nog steeds een laag percentage. We raden ten stelligste af de toiletbril aan te raken (37 procent daarvan is schoon), terwijl de knop van de kraan met 26 procent besmetting er heel kort achteraan komt. Ook met de onvermijdelijke spoelknop neemt u een risico (13 procent verontreinigd). En wat te doen met de deurknop? Deze sluit met 3 procent ‘vies' de rij. In het algemeen wilt u liever naar een damestoilet (39 procent schoon) dan naar een herentoilet (37 procent schoon), maar u heeft geen keuze. Hoge nood? Dan heeft u de meeste kans in de gezondheidszorg een schoon toilet te treffen (45 procent goed). Een biertje in een horeca-etablissement nemen is gezellig, maar vermijdt al te veel versnaperingen. Slechts 33 procent van de toiletten mogen we goed noemen.
Niet goed genoeg
Wat zeggen deze cijfers? Het gaat beter, maar niet nog goed genoeg. U heeft maar liefst 62 procent kans dat u een vies toilet treft. Terwijl u van 100 procent schone wc's mag uitgaan. Dit jaar namen we voor het eerst ook beleving mee. De onderzoekers mochten het toilet een cijfer geven op een schaal van 1 tot 10. Daar kwam gemiddeld een 6,46 uit. Hoewel bacteriologisch slecht, kan de inrichting van de toiletruimte wel op een voldoende rekenen. Beleving doet veel met bezoekers, zo schetsen dan ook 2theLoo, Shell, de Stichting Schoon Sanitair, in2Toilets (een samenwerking tussen Toletto en Vendor) en professor Molenbroek in dit nummer. De faculteit van Molenbroek is gevraagd door de NS om de zo veel besproken treintoiletten zo slim en fraai mogelijk vorm te geven. In feite is dat een heel slechte investering, want treintoiletten worden sporadisch gebruikt. Dat neemt niet weg dat we, zie de publieke commotie, er wel één willen. Over beleving gesproken… Eén ding is mij duidelijk geworden, na alle cijfers en verhalen tot me te hebben genomen. Hygiëne is hygiëne en dus te vatten in bacteriologisch onderzoek. Maar hygiëne is (wellicht zelfs vooral) ook beleving.
Ronald Bruins is hoofdredacteur van Service Management. Reageren? rbruins@vakmedianet-alphen.nl