OSB heeft via de consultatiemogelijkheid gereageerd op het wetsvoorstel van de quotumwet. Belangrijkste punt is dat schoonmaakbedrijven voor hun opdrachtgevers mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst moeten kunnen nemen. “We helpen zo klanten aan het quotum te voldoen.”
De quotumwet legt een getalsmatige verplichting op aan werkgevers om voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan te creëren. In de schoonmaakbranche werken nu al relatief veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “De branche biedt hen structuur, begeleiding en (vak)opleidingen waardoor ze in het arbeidsproces mee kunnen doen, ervaring en ritme kunnen opdoen en vervolgens deels doorstromen naar andere banen”, aldus de werkgeversorganisatie. “Met maatwerk en goede begeleiding leent het schoonmaakvak zich goed om te worden uitgevoerd door mensen met een beperking.” OSB zegt de gedachte van het kabinet over een inclusieve arbeidsmarkt te steunen. “We doen er alles aan om deze mensen aan een baan te helpen.”
Zorgen
Tegelijkertijd maakt OSB zich zorgen over aspecten van de quotumwet. De organisatie doet een aantal verbetervoorstellen. “We vinden het belangrijk dat werkgevers snel toegang krijgen tot het doelgroepenregister. Hierbij moet onnodige bureaucratie worden voorkomen.” Aan de hand van onder meer het doelgroepenregister beoordeelt het UWV jaarlijks of een werkgever voldoet aan het quotum. OSB wijst daarnaast op het grote aantal parttime banen in de schoonmaakbranche. “De telling voor het quotum moet daarom gebaseerd zijn op het werkelijk aantal mensen en niet op een volledige baan.”
Indirect werkgeverschap
De werkgeversorganisatie vindt verder dat indirect werkgeverschap mogelijk gemaakt moet worden. “De schoonmaakbranche is zeer ervaren in het bieden van een arbeidsplaats aan mensen met een beperking. Voor veel andere branches geldt dat hier minder ervaring of plaats is voor deze mensen. Door indirect werkgeverschap mogelijk te maken kunnen schoonmaakbedrijven hun klanten helpen aan het quotum te voldoen.” Ook detacheringen zijn in dit licht volgens OSB waardevol. “Wij stellen daarom ook voor om detacheringen mee te laten tellen voor het quotum.” http://www.osb.nl/