Werkgeversorganisatie OSB heeft onlangs haar digitale risico-inventarisatie en evaluatie per object gepresenteerd.
De glazenwassers en gevelbehandelaars lopen volgens OSB in Nederland voorop als het gaat om veilig en gezond werken. Na vele overleggen is nu een nieuw systeem gereed, schrijft de organisatie. "Een systeem waardoor je sneller en gemakkelijker een risico-inventarisatie en evaluatie van een gebouw kunt maken. Sneller, gemakkelijker en ook nog eens mooier."De arbocatalogus voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche bevat een heel praktisch document over veilig werken op hoogte. Het merendeel van de specialistische bedrijven werkt met de blauwe map van HBA: de werkmap veilig werken op hoogte. In deze map zit achterin een CD-rom met in te vullen pdf-documenten. "In de praktijk een mooi instrument", aldus OSBV. "Vooral duidelijk en begrijpelijk. Maar wat betreft gebruiksgemak kan het beter, veel beter. " HBA en het OSB-segment AWOG zijn deze uitdaging aangegaan.
Echt een database opbouwen
Bij aanvang van het project hebben de twee eerst geïnventariseerd hoe het verbeterde systeem er uit moest komen te zien. De eerste wens was het gemakkelijk kunnen samenvoegen van checklijsten. Samenvoegen tot één document, zodat er ook maar één pdf-document naar de klant hoeft te worden gestuurd. "Met de blauwe map kreeg je per checklijst een document", aldus OSB. "Bij een gebouw waar je met gevelonderhoudsinstallatie, hoogwerker en ladder werkt, zat je al aan vier checklijsten, ook een voor de toegangsweg. Dan moest je minimaal vier bijlagen meesturen."
Hiernaast wilden de specialistische bedrijven een systeem waarbij gegevens opgeslagen kunnen worden. OSB: "Zodat je later wijzigingen kunt doorvoeren. En een systeem waarbij je echt een database kunt opbouwen, zodat een specialistisch bedrijf de gegevens kan oproepen van alle panden waar ze met een hoogwerker aan de slag zijn of gaan."
Systeem via internet
Volgende vraag was om de object-RI&E te koppelen aan het eigen klantenbestand. "Hierdoor hoef je de klantgegevens niet meer in te vullen", aldus OSB. "Het is dan uiteraard wel zo gemakkelijk met een systeem via internet te werken, zodat je ook altijd gegevens kunt invullen." Hierbij is al direct aangegeven dat het bij het opstellen van een object-RI&E om vertrouwelijke informatie gaat. De gegevens moeten dus bij het specialistisch bedrijf opgeslagen moeten worden. Een digitaal systeem waarbij de checklijsten via internet tevoorschijn komen, heeft bovendien als grote voordeel dat het ook gemakkelijk up to date gehouden kan worden. Bij aanpassing van de regelgeving kunnen wijzigingen landelijk worden doorgevoerd.
Middenrail van de hangladder
De technische commissie van OSB-segment AWOG speelde hierop in. "Zij signaleren vanuit hun netwerk vaak als eerste problemen die er in de praktijk ontstaan", aldus OSB. "Zo was er een probleem met de middenrail van de hangladder. Dan is het wel zo handig en veilig als je gebruikers hier direct op kunt wijzen. Zonder digitaal systeem via internet is het heel lastig om alle betrokkenen hier direct over te informeren. Technische opmerkingen zouden echter ingevoerd moeten kunnen worden, zodat de brancheverenigingen, als dat nodig is, direct adviezen of waarschuwingen over de veiligheid en gezondheid van werkmethoden kunnen uitbrengen."
Professioneler
De laatste wensen die naar voren kwamen, waren gericht op de opmaak van het document. Kan het er ook nog professioneler uit gaan zien? Kunnen er ook foto's ingevoegd worden van risicovolle situaties? Kunnen de flyers van OSB over de verschillende werkmethoden toegevoegd worden? Kan er een fraai document gemaakt worden voor de klant? Inmiddels zijn alle wensen al ingevuld en kan het systeem gebruikt worden. Alle bedrijven hebben direct toegang tot het systeem via www.objectrie.nl. Leden van OSB kunnen met het programma in de opmaak en uitstraling wat meer. Dit heeft onder andere te maken met de flyers die OSB voor haar eigen leden gemaakt heeft en het in kunnen voeren van bedrijfslogo's. Het systeem moet door iedereen gebruikt kunnen worden, ongeacht welk klantensysteem er gebruikt wordt. Het systeem is volgens OSB flexibel opgezet. Het kan en wordt waarschijnlijk nog verder uitgebreid met extra functionaliteiten. Bijvoorbeeld naar werkbonnen, invullen van keuringsdata, emails naar klanten, etcetera. Voor niet-OSB leden: ga naar www.objectrie.nl. Voor OSB-leden: ga naar www.osb.nl/objectrie en log in met de gebruikersnaam en het wachtwoord van OSB.