In de opstartprotocollen die OSB onder ogen krijgt van bedrijven die de deuren weer voorzichtig mogen openen, wordt regelmatig gesproken van desinfectie in situaties waarin dat niet nodig of zelfs onwenselijk is.
Protocol: goede schoonmaak vaak afdoende
In veruit de meeste gevallen is goede schoonmaak met water en zeep namelijk afdoende. Desinfectie is dus meestal niet nodig. Dat blijkt ook onder meer uit de richtlijnen van het RIVM en de protocollen die OSB heeft opgesteld. De brancheorganisatie heeft een basis schoonmaakprotocol voor de anderhalve meter-economie opgesteld, evenals een protocol voor het schoonhouden van flexplekken, het basisonderwijs en speciaal onderwijs.
Niet naar eigen desinfecteren
Nico Koch, beleidsadviseur bij OSB: “We raden organisaties af om naar eigen inzicht te desinfecteren. Het opstartprotocol van OSB volstaat bij het weer opstarten van bedrijfs- en kantoorpanden. Organisaties die twijfelen of desinfectie toch nodig is, kunnen het beste om advies vragen bij hun schoonmaakbedrijf.”
Basisscholen hebben protocol herzien
Deze week heeft het basisonderwijs haar opstartprotocol vernieuwd. In de nieuwe versie wordt ervan uitgegaan dat goed schoonmaken voldoende is. Eerder werd daarin gesproken over het ontsmetten van onder meer leermiddelen.
Lees ook:
- Basisscholen straks weer open: hoe zorg je voor een schone, hygiënische school?
- Schoonmaak nu en na corona: “Beter een goede reiniging dan een halve desinfectie”
- Blog Albert Vegter: Belevingsgericht desinfecteren de nieuwe trend?
Volg Service Management op LinkedIn: