De Weener Groep, WSD-Groep en de Diamant-groep bundelen hun krachten op schoonmaakgebied. De schoonmaakafdelingen van de SW-bedrijven gaan – ondanks protesten van onder meer OSB – vanaf 1 januari 2013 op in De Schoonmaak Coöperatie.
De positieve ervaringen met schoonmaakwerkzaamheden, de ontwikkelingen op de markt en de bezuinigingen in de SW-branche zijn aanleiding voor de samenwerking. De Schoonmaak Coöperatie stelt in een verklaring: "Deze vergaande samenwerking tussen drie SW-bedrijven in de coöperatievorm is uniek in de branche en leidt tot een sterk leerwerkbedrijf dat werk biedt aan 800 schoonmaakmedewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Primair dus een écht leerwerkbedrijf voor medewerkers, maar voor onze klanten vooral een uitstekend schoonmaakbedrijf wat haar afspraken nakomt."
Beperkingen
De Coöperatie vervolgt: "Uit ervaring weten we dat schoonmaakwerk een uitermate geschikte werksoort is voor mensen met verstandelijke, psychische, lichamelijke of sociale beperking. De grote diversiteit in werklocaties en werkzaamheden én de gevraagde competenties zorgen ervoor dat onze medewerkers een volwaardige baan hebben, waarin ze zich verder kunnen ontwikkelen. Het is tevens een werksoort die uitstekende mogelijkheden biedt om mensen vanuit een werkloosheidssituatie op te leiden en te trainen om geheel of gedeeltelijk weer regulier aan de slag te kunnen gaan."
Saillant
De oprichting van De Schoonmaak Coöperatie is saillant, omdat onder meer OSB en de commissie Code Verantwoordelijk Marktgedrag bezwaar maakten tegen het initiatief. Beide partijen waren van mening dat de gemeente 's-Hertogenbosch met de Coöperatie een probleem creëert.
In een brief aan de gemeente schreef de OSB ongeveer twee maanden geleden: "Zoals hiervoor aangegeven voorziet de schoonmaakbranche in werkgelegenheid voor laagopgeleiden, vrouwen, allochtonen maar ook arbeidsgehandicapten. Doordat een deel van de schoonmaakwerkzaamheden zullen worden verricht door de SchoonmaakCoöperatie zullen de werknemers die op dit moment bij die objecten schoonmaakwerkzaamheden verrichten, hun baan verliezen. Deze personen vinden wellicht een andere baan maar de kans dat zij beroep moeten doen op de Wet Werk en Bijstand en een bijstandsuitkering zullen aanvragen (bij de Gemeenten) acht OSB bijzonder groot."