Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een hype. Maar in hoeverre kijken opdrachtgevers naar het mvo-beleid van een schoonmaakdienstverlener? En hoe controleren ze dat?
Natuurlijk zijn ze er, zegt Frans Slingerland. De directeur Facilitair Bedrijf & Inkoop van het UWV doelt op bedrijven die vooral zéggen dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen. Terwijl de praktijk iets anders uitwijst. "Ze zijn er nog wel, organisaties die in een aanbesteding vinken zetten achter alle mvo-eisen. Om vervolgens pas te kijken hoe ze dat ten uitvoer kunnen brengen. Aan de andere kant zie ik steeds meer opdrachtnemers die serieus werk maken van mvo. Dat gaat zo ver dat een enkeling zelfs alleen maar wil werken met opdrachtgevers die een actief mvo-beleid voeren."
Hype
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is uitgegroeid tot een containerbegrip én een hype. Het merendeel van de organisaties in de schoonmaaksector zegt zich op dit moment bezig te houden met minimaal één van de drie P's: People, Planet of Profit. Soms op basis van idealistische beweegredenen, soms vanuit commercieel perspectief. Maar in hoeverre kijken facilitaire managers bij de inkoop van schoonmaak daadwerkelijk naar het mvo-beleid van een dienstverlener?
Slingerland: "Dat doen wij op meerdere fronten. Mvo is een breed begrip. We kijken in eerste instantie naar onszelf. Wie zijn wij? Wat is voor ons belangrijk? Daar zoeken we vervolgens een passende dienstverlener bij. Daarin kijken we niet zo zeer naar – bijvoorbeeld – stille banden, maar meer naar het mvo-beleid van de betreffende dienstverlener. Wat willen zij als organisatie uitstralen op het gebied van mvo? En hoe komt dat vervolgens terug in de dienstverlening? Een mvo-papiertje is prima. Maar wij willen graag van de mensen op de werkvloer horen hoe ze dat toepassen."
Mvo-vragen
Ellen Evertzen is hoofd facilitaire zaken bij het Utrechtse revalidatiecentrum De Hoogstraat. Hun huidige schoonmaakcontract is het resultaat van een vijf jaar oude aanbesteding. "Daarin hebben we voornamelijk eisen geformuleerd op basis van de criteria van Agentschap NL. Maar besteden we in de toekomst opnieuw uit, dan willen we antwoord op meerdere mvo-vragen. De Code Verantwoordelijk Marktgedrag moet bijvoorbeeld getekend zijn. Is dat niet het geval, dan hoeft die schoonmaakleverancier niet mee te doen. Schoonmaak draait vooral om de P van People. Opleiden is dus belangrijk, evenals dagschoonmaak."
Lees het hele artikel in de nieuwe mvo-special van Service Management.