Vanaf 1 juli volgend jaar wordt het makkelijker en goedkoper werknemers te ontslaan. De Eerste Kamer heeft gisteren (dinsdag) met ruime meerderheid ingestemd met een wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.
Het wetsvoorstel houdt in dat de procedure om iemand te ontslaan eenvoudiger wordt. Nu zijn er twee procedures: één via uitkeringsinstantie UWV en één via de kantonrechter. Die laatste mogelijkheid verdwijnt. Procedures zullen daardoor minder tijd en geld kosten. De ontslagbescherming wordt door de wet niet aangetast.
Flex
Daarnaast krijgen werknemers met een tijdelijk contract vanaf 1 juli 2015 niet na drie jaar – zoals nu – maar al na twee jaar aanspraak op een vast contract. Dit om te voorkomen dat werknemers te lang en tegen hun zin op opeenvolgende tijdelijke contracten voor dezelfde werkgever werken.
De tussenpoos waarbinnen contracten als opeenvolgend worden gezien, wordt verlengd van drie naar zes maanden, waardoor draaideurconstructies worden tegengegaan,
Uitkering
Ook de WW gaat door de wet op de schop: vanaf 1 januari 2016 wordt de door de overheid betaalde uitkering teruggebracht van maximaal 38 naar 24 maanden. In cao's kunnen sociale partners daarvan afwijken.
Asscher is blij met de brede steun voor zijn ingrijpende wet. VVD, PvdA, D66, ChristenUnie, SGP, CDA en GroenLinks stemden gisteren voor.
Eenvoudiger
Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het positief dat het ontslagrecht 'eenvoudiger, goedkoper en meer voorspelbaar' wordt.
FNV-voorzitter Ton Heerts zegt dat de ontslagbescherming nu 'eenvoudiger en eerlijker' wordt. Heerts noemt het verder positief dat flexwerkers door de wet al na 2 jaar een vaste baan aangeboden moeten krijgen. Nu is dat nog na 3 jaar.