Stichting Salvage is overgegaan op een nieuw schademeldsysteem: PAS2010. Met de komst van het nieuwe systeem is de stichting niet meer afhankelijk van derden in haar informatievoorziening bij brandschade en kan zij betrokkenen snel informeren.
Dat biedt ook voordelen voor schoonmakers en andere schadeherstelbedrijven. Het systeem PAS2010 richt zich in eerste instantie op de communicatie met schadeverzekeraars. Zij zijn de partijen die Stichting Salvage in het leven hebben geroepen. Waar het eerst nodig was informatie te versturen via de externe alarmcentrale, daar stuurt de stichting schademeldingen en facturen tegenwoordig direct via email naar de verzekeraar. Nu dit traject vlot verloopt, werkt de organisatie ook aan verdere ontwikkeling richting andere partijen.
Meer naar de output kijken
Enkele jaren na de start in 1986 zijn er kwaliteitscriteria voor schadebeperkende maatregelen na brand opgesteld. Een slag die zeker nodig was, want er was veel verschil in kwaliteit van schoonmaak. Volgens Geerlof van Loo, beleidsmedewerker van Stichting Salvage, was het niveau daarna zichtbaar beter, maar heeft de tijd de criteria wat ingehaald: "Gedurende de jaren hebben we gemerkt dat we meer naar de output moeten kijken dan naar de eisen die we aan de voorkant stellen. Schadeherstellers zijn naar volwassenheid gegroeid, daar hoort een andere manier van beoordelen bij."
Het automatiseringssysteem bevat daarom ook key performance-indicatoren, die bepalend worden voor de verdeling van het werk. Van Loo: "Samen met een extern bureau hebben we de belangrijkste punten uit het Salvagewerk vastgesteld door de werkwijzen van verschillende bedrijven te onderzoeken." Tegelijkertijd hebben die bedrijven vastgesteld hoeveel werkuren veelvoorkomende werkzaamheden bij brandschade kosten. "We hebben nu vaste omschrijvingen voor zo’n 80 procent van de werkzaamheden. Zodoende weten schadeherstellers vooraf al voor een groot deel wat we van ze verwachten en welke kosten ze in rekening kunnen brengen."
Eenduidige manier
Een ander voordeel van het systeem is de standaardisatie van de facturatie. Zo zorgt Salvage ervoor dat de financiële afhandeling op een eenduidige wijze plaatsvindt. Daardoor zorgt ze in een vroeg stadium al voor helderheid. “Schoonmakers krijgen in de toekomst digitale opdrachten”, legt Van Loo uit. “Die opdrachten lijken al erg op de uiteindelijke factuur die ze kunnen sturen. Doordat er minder schakels zijn in de registratie is de kans op fouten kleiner. Bovendien is het proces door het kleinere aantal schakels beter beheersbaar wat betreft kosten en neemt de snelheid van de informatievoorziening voor alle partijen toe."