Er blijkt een groot draagvlak te zijn bij Nederlandse bedrijven voor een circulaire en inclusieve economie. En daar liggen volgens José van der Klauw (foto), Manager van het MVO Netwerk Brancheorganisaties van MVO Nederland, kansen voor facility management.
“Facilitaire organisaties zijn bepalend voor de fysieke omgeving van medewerkers en bedrijven. Facility managers en aanbieders nemen daarmee een cruciale plek in om bij te dragen aan de verandering van businessmodellen en organisatiecultuur die nodig is voor een duurzamer economie.” Dat stelt zij in de uitgave 'Framework voor een nieuwe economie' van MVO Nederland.
Materialen en ecosystemen belangrijk
Zowel facilitaire aanbieders als facilitaire organisaties noemen energie, werken, gezondheid en mobiliteit als belangrijkste thema’s voor hun sector, zo blijkt uit onderzoek van Facility Management Nederland , uitgevoerd door Corporate Facility Partners en de Academie voor Facility Management van de Haagse Hogeschool.
De respondenten zien de thema’s energie en materialen en ecosystemen (waarbij je ook kunt denken aan het gebruik van (duurzaam) papier en het ver werken van afval – als belangrijke zaken om aan te pakken om te komen tot een circulaire en inclusieve economie.
Circulaire economie
De ontwikkeling naar materialen en ecosystemen komt volgens Van der Klauw overeen met de overgang die MVO Nederland signaleert naar een meer circulaire economie. “In een circulaire economie gaan bedrijven verantwoord om met energie, water en grondstoffen, creëren geen onbruikbaar afval tijdens het productieproces en zorgen ervoor dat het product of de grondstoffen na gebruik terug kunnen keren in de waardeketen.”
9 procent totale CO2-uitstoot
Energie staat met stip op één en dat is volgens Van der Klauw niet zo vreemd. “Energie heeft duidelijk meetbare componenten waar heldere doelstellingen en acties aan gekoppeld kunnen worden. Energiegebruik speelt bovendien een belangrijke rol in de CO2 -uitstoot van een organisatie. In Nederland is facility management verantwoordelijk voor zo’n 17 megaton CO2-uitstoot. Dat is bijna 9 procent van de totale nationale CO2 -uitstoot.”
Werken centraal bij aanbieders
Facilitaire aanbieders zetten de komende jaren vooral werken centraal. “Dat sluit weer mooi aan bij de inclusieve economie”, aldus Van der Klauw. “De maatschappij vergrijst en ontgroent, dus is het zaak om voor de langere termijn in te zetten op het behouden en duurzaam inzetten van mensen. Ook de mensen die nu op een afstand staan van de arbeidsmarkt. Richting 2020 zullen we iedereen hard nodig hebben: de inclusieve economie."
Verduurzaming gebouw
Wat betekenen deze uitkomsten voor facilitaire organisaties en aanbieders, vraagt Van der Klauw zich vervolgens af. “Welke stappen kunnen zij extra zetten om daadwerkelijk tot resultaten te komen? Facilitaire organisaties zullen scherper moeten kijken naar de gebouwde omgeving. Het energiegebruik speelt een belangrijke rol en levert voordelen op voor de korte en langere termijn. Energiezuinige verlichting, apparatuur en installaties zijn een goede eerste stap. Maar ook bij het onderhoud van het gebouw kunnen facility managers kijken waar slimme oplossingen gerealiseerd kunnen worden zodat het een bijdrage levert aan de verduurzaming van het gebouw.”
Cultuurverandering
Een belangrijk onderdeel van een geslaagd circulair businessmodel is volgens Van der Klauw de dienstverlening door medewerkers. “De tendens is om van product naar dienst te verschuiven. Als je naar een circulair businessmodel wilt, moet een bedrijf sociaal innovatief zijn om de transformatie te kunnen maken. Een bedrijf kan alleen uitmuntende service bieden als de omstandigheden zijn gecreëerd waaronder dat mogelijk is. Dan heb je het over cultuur van de organisatie. Het aanpassen van de omgeving is een goede manier om een organisatiecultuur te veranderen.”
Hét domein van facility management
Van der Klauw geeft een simpel voorbeeld. “Zo kun je denken aan het vervangen van koffiemachines op meerdere plekken in een kantoor naar een centrale plek met echt goede koffie. Het resultaat: medewerkers bewegen meer. En dat is goed voor hun gezondheid, voor de productiviteit en voor de kruisbestuiving en de cultuur in de organisatie. En laat nu de fysieke werkomgeving bij uitstek het domein zijn van facility management.”
Lees ook
Uitgave 'Framework voor een nieuwe economie' van MVO Nederland
'Een prachtig voorbeeld van de circulaire economie in het mkb'
Schoonmaak schat eigen MVO-beleid hoger in