Ik volgde de onderhandelingen voor een nieuwe cao in de schoonmaak met argusogen. Dit was het eerste jaar dat kleine ondernemers ook een stem hebben in de onderhandelingspunten. Daarom heb ik de cao (weer) eens goed gelezen en mij verbaasd.
Onze cao zit juridisch gezien slecht in elkaar!
Deze botte uitspraak durf ik te doen. Ik geef u een voorbeeld: heeft een bedrijf vier vrouwen parttime in dienst, dan mag je verwachten dat deze dames op vakantie gaan en wel eens ziek zijn. Men moet deze dames bij hun afwezigheid dan vervangen. Vooral bij langdurige ziekte kom je dan in de cao tot een conflict, omdat je maar 7,5 procent per jaar mag uitbesteden aan uitzendbureau’s of vergelijkbare organisaties. Als klein bedrijf ben je dan dus in overtreding.
Wangedrocht
Maar het meest rotte artikel is wel artikel 38, op de voet gevolgd door artikel 34. De website van de RAS toont aan dat in ruwweg tachtig procent van de gevallen waarin het RAS oordeelt, artikel 38 centraal staat. Vanuit de positie van de werkgever is dit artikel een wangedrocht. In deze barre tijden gun je het eigen personeel meer uren. Dus verwerf je een opdracht, dan wil je die uren aan je eigen mensen geven. Maar artikel 38 eist overnameverplichting. Dus bied je díé schoonmaaksters het werk en de uren aan. Dat kan dus ook kunnen betekenen dat je eigen mensen moet ontslaan om bedrijfseconomische reden, maar tegelijkertijd mensen aanneemt. Heel krom.
Maar oké, je neemt het personeel over en wilt beginnen. Maar de klant weigert het personeel de toegang, want die wil juist nieuwe schoonmakers. Op dat moment zit je diep in de problemen. Dan is het fijn dat je iemand kan bellen die je op dat moment van advies dient. Maar dat soort mensen rekenen doorgaans een bizar hoog uurtarief. De RAS doet geen uitspraak. Werkgeversorganisaties kunnen je ook niet altijd helpen en rechtsbijstand is nog niet aan de orde.
Schrappen
Als SieV! hebben wij dan ook de onderhandelaars gevraagd dit artikel helemaal te schrappen. Het is een voorstel waar veel bedrijven mee worstelen, die ook niet altijd gunstig is voor het uitvoerend personeel. Veel klanten snappen bovendien niet dat na contractwissel dezelfde schoonmakers weer komen. Ik snap de achterliggende gedachte van dit artikel. Maar in deze slechte tijden kan ik er niet mee werken.
Michael Kronenburg (michael@schoonmakeniseenvak.com) is directeur van GCA Schoonmaak en bestuurslid van werkgeversorganisatie SieV!.