Sinds mei 2014 publiceren alle ziekenhuizen van Nederland op dezelfde manier hun kwaliteitscijfers. Zo is te zien hoe zij scoren binnen tien categorieën, variërend van wachttijden tot het risico op infecties. Onlangs werd bekend dat deze gegevens inmiddels al 50.000 keer zijn geraadpleegd. Blijkbaar worden patiënten steeds kritischer op zorgverleners en nemen zij meer moeite om zichzelf te informeren over betrouwbaarheid en veiligheid van ziekenhuizen. Imago speelt een toenemende rol.
Schoonmaakbedrijven kunnen een positieve bijdrage aan dat imago leveren. Aan de ene kant op het gebied van infectiepreventie. Goed schoonmaken reduceert de vermenigvuldiging en verspreiding van micro-organismen. Het neemt besmettingshaarden weg, reinigt en desinfecteert. Voor de patiënt betekent dat minder risico op infecties. Aan de andere kant levert goede schoonmaak door gastvrije schoonmakers een positieve bijdrage aan de beleving van patiënten, bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis. Hoe schoner, hoe fijner.
Opleiden
Goed schoonmaken begint bij goed opgeleid personeel. Als schoonmaakbedrijf moet je er zorg voor dragen dat je medewerkers over de juiste kennis en expertise beschikken, zeker in de zorg. Niet alleen met de SVS-basisopleiding, maar ook met aanvullende opleidingen voor bijvoorbeeld OK-reiniging, reiniging van cytostaticaruimten en cleanroomreiniging. Ook beheersing van de Nederlandse taal is daarbij belangrijk.
Laatst hoorde ik een verhaal van een schoonmaker in een ziekenhuis die pictogrammen niet herkende en de Nederlandse taal niet beheerste. In zijn onwetendheid liep hij een radioactieve ruimte in, met alle gevolgen van dien. Wat mij betreft ligt daarin ook verantwoordelijkheid bij het ziekenhuis. Zij moeten nagaan of het schoonmaakbedrijf waarmee zij in zee gaan een deskundige schoonmaakpartner is en niet alleen de goedkoopste. Gelukkig gebeurt dit ook steeds meer.
Afweging
Toch blijven de financiële afwegingen van ziekenhuizen mij soms verbazen, zeker op het gebied van infectiepreventie. Nog te vaak wordt schoonmaak gezien als commodity. Gespecialiseerde schoonmaakbedrijven weten heel goed hoe ze de verbinding met het ziekenhuis moeten zoeken en hoe ze aan kunnen sluiten op de WIP-richtlijnen en geldende protocollen. De beschikbare budgetten zijn alleen niet altijd toereikend om écht het verschil te kunnen maken en infectie-uitbraken zo goed mogelijk te voorkomen.
Wanneer er toch een infectie-uitbraak plaatsvindt, zijn plotseling alle financiële afspraken van tafel en is the sky the limit. De uitbraak moet worden opgelost, liefst gisteren nog. Kosten spelen dan ineens geen rol meer. Vreemd, als je bedenkt dat dit een sector is waar je 'voorkomen is beter dan genezen' letterlijk kunt nemen.
Ruimte
Nu infectiepreventie zo’n hot topic is, lijkt het mij dan ook logisch zijn om hier aan de voorkant meer in te investeren. Ronald Bruins concludeerde in zijn column dat schoonmaakbedrijven dichter tegen het primaire proces van de opdrachtgever moeten gaan zitten en meer zaken voor hem of haar oppakken die er écht toe doen. Dat is nergens zo waar als in de zorg. Maar dan moet daar wel ruimte voor zijn. Ik pleit dan ook voor nog meer samenwerking en afstemming. Niet alleen tussen schoonmaakbedrijven en facilitair managers, maar ook nadrukkelijk met de deskundigen infectiepreventie en de zorgmanagers! Alleen op die manier kunnen we er samen voor zorgen dat infectie-uitbraken tot een minimum worden beperkt. En daar heeft iedereen profijt van.
Margot van Leijen, commercieel directeur Hago Zorg & Assist Zorgondersteuning (m.vanleijen@hagozorg.nl)