Kent u Gerard Kemkers? Hij is tegenwoordig bekend als coach van veelvoudig schaatskampioen Sven Kramer. Naast die successen kennen we hem ook als de coach die Kramer onderweg naar Olympisch goud op de tien kilometer de verkeerde baan instuurde. In de schaduw van Leo Visser had Kemkers zelf ook een imposante schaatscarrière met als bekroning een bronzen medaille op de vijf kilometer tijdens de Olympische Spelen in 1988. Aan zijn actieve loopbaan kwam uiteindelijk een einde door zijn zwabbervoet. Die zorgt voor een coördinatieprobleem waardoor recht rijden uitmondt in dwars en ongecontroleerd schaatsen. Een lange voorbereidingstijd en uitgestippeld trainingsprogramma blijkt dan opeens niets meer waard.
Ik moest aan Kemkers denken toen de ministerraad per brief van minister Blok recent het voornemen bekendmaakte tot inbesteding van schoonmaakopdrachten binnen de Rijksoverheid. In onze mensgerichte branche investeren we als bedrijf veel in de duurzame inzetbaarheid van mensen. Daarbij hebben we veel te maken met wet- en regelgeving door de overheid. Het is opvallend hoe vaak je als bedrijf door de overheid, na bizarre wendingen van de overheid, beseft dat ze je eerst volledig op het verkeerd been hebben gezet.
Als bedrijf investeer je om op basis van overheidsbesluiten beleid te maken, waarbij je je volledig voorbereidt op aangekondigde maatregelen. Nadat net als de rest van het bedrijfsleven in Nederland op overheidsbesluiten is voorgesorteerd, wordt dan te vaak een volledig andere overheidskoers gevaren. Recente voorbeelden van zwabberbeleid van de overheid zijn te vinden in de Wmo, de pensioenplannen en nu dus de inbestedingswens van schoonmaak.
Duurdere schoonmaak
Dat laatste voornemen betekent wel dertig procent duurdere schoonmaak, maar geen extra schoonmaakbanen en niet meer loon of een positieverbetering voor de schoonmakers zelf. In de eigen brief erkent minister Blok dat er zelf geen kennis is, iets wat ook past bij een terugtrekkende, kleinere en op uitgaven besparende overheid. Ook noemt hij de positieve werking van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag uit de schoonmaak bovendien nu juist als voorbeeld voor andere dienstensectoren als het gaat om marktgedrag en werkomstandigheden. Dus eerst maak je je als Rijksoverheid jarenlang hard om samen met alle andere branchepartijen de code tot een succes te maken. Je vindt het zelfs zo succesvol dat je deze code daarom graag wil verbreden naar andere sectoren. En vervolgens zeg je tegen diezelfde schoonmaakbranche dat de arbeidsomstandigheden beter kunnen als reden voor de inbesteding. Kortom: alle argumenten worden door Blok zelf al van tafel geveegd.
Wissel
Het lijkt erop dat in de schaduw van het begrotingsakkoord door een enkele politieke partij halsstarrig wordt vastgehouden aan eerder gedane beloftes, of de argumenten daarvoor nu kloppen of niet. Een wel erg kostbaar handjeklap over de ruggen van de schoonmaakbranche. Nu maar hopen dat branchevereniging OSB de politiek zo kan coachen dat alsnog wordt voorkomen dat de overheid een verkeerde wissel neemt!
Marco Gramser is directeur P&O bij schoonmaakbedrijf CSU.