Metingen tonen aan dat de luchtkwaliteit in een gemiddeld klaslokaal vaak erg slecht is en dus ongezond voor kinderen en leerkrachten. Dat concludeert LTO Glaskracht Nederland.
“In de lokalen is het CO?-gehalte boven de norm, het is er warm en stoffig en het ruikt er niet fris", stelt de groenorganisatie. “De overheid heeft al initiatief genomen om de omstandigheden in klaslokalen te verbeteren. Ook vanuit de groensector denkt men na over manieren om scholen te helpen.”
Luchtkwaliteit
Vanuit onderzoek is volgens LTO Glaskracht Nederland bekend dat planten in een klas kunnen helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren. “Planten breken onder andere CO? af, vangen stof af, koelen de ruimte en verwijderen vieze geuren. Daarnaast zorgen planten voor een beter leerklimaat: kinderen voelen zich prettiger, veiliger, zijn minder druk en de leerprestaties gaan omhoog. De werkomstandigheden voor leerkrachten zijn ook beter.”
Laagdrempelig
Toch zijn er nog drempels voor scholen om tot aanschaf van planten in de klas over te gaan, zegt LTO Glaskracht Nederland. “Klassen hebben meestal beperkte ruimte voor planten en onderhoud van planten is voor veel scholen een zorg. Bovendien zijn er zelden grote budgetten voorhanden.”
Verzorgen planten
Basisschool De Zuidooster in Aalsmeer is met hulp van LTO Glaskracht Nederland gestart met een lesprogramma dat kinderen begeleidt bij het verzorgen van planten. Hiervoor is een plantenwand geïnstalleerd in de drie klaslokalen van groep vijf.
Lees ook
OSB: 'Lager schoonmaakbudget leidt tot mindere leerprestaties'