Naast de al bekende segmenten over sanitaire hygiëne (washrooms) en hoge druk (high pressure) kent de ISSA/Interclean nu ook een digitale hoek (management en mobility) en staat stoomreiniging (steamcleaning) in de schijnwerpers. Service Management peilde bij drie exposanten naar de opkomst van deze gebieden.
Algemeen directeur Coen Verhelst van Meclean noemt het volstrekt logisch dat stoomreiniging een apart segment wordt. "Daarmee krijgt het de aandacht die het verdient."
Volgens hem is het grote voordeel dat – gemiddeld genomen – met stoomreiniging dezelfde resultaten zijn te halen als bij traditioneel reinigen met chemische middelen, borstelen of water hogedruk. "Omdat één liter water maar liefst 1.600 liter stoom oplevert, ontstaat energie waaraan stoom reinigingskracht ontleend. Dat zonder dat daarvoor externe factoren nodig zijn."
'Chemie bijna onmogelijk'
Daarbij komt volgens Verhelst dat de techniek van stoomreiniging – vanwege het ontbreken van chemie – toekomstbestendig is. "Het gebruik van chemie en reinigingsmiddelen in de openbare ruimte wordt alleen maar verder aan banden gelegd. Daar zie je nu al voorbeelden van in steden als Amsterdam, Arnhem, Utrecht en Den Haag. Daar is gevelreiniging met chemie bijna onmogelijk geworden."
Stoom reinigen wordt nog wel eens in de hoek van het reinigen van tegelvoegen en het ontvetten van afzuigkappen en fornuizen gedrukt, stelt Verhelst. "De mogelijkheden van stoom zijn veel groter dan dat. Zeker nu we SteamPlus hebben ontwikkeld, een combinatie van stoom en hoge druk."
Digitale mogelijkheden
Automatisering bereikt in schoonmaak steeds meer de werkvloer, constateert Niels van den Berg van CleanJack. Zijn bedrijf biedt tijd- en aanwezigheidsregistratiesystemen aan. CleanJack is te vinden op het nieuwe paviljoen over management en mobiliteit. "Goed dat dat segment er is, want door de digitale mogelijkheden op één plaats te bundelen, versterken we elkaar alleen maar.”
IT wordt volgens Van den Berg, met de komst van tablets en apps, steeds toegankelijker. "Dat heeft te maken met bewustwording. Vijf jaar geleden wist niemand wat je bedoelde als je het over apps had. Nu kennen we ze allemaal."
Makkelijk maken
Zeventig tot tachtig procent van de kosten van een schoonmaakbedrijf is loon. Van den Berg: "Als je tweehonderd locaties onder je beheer hebt, waar schoonmakers gemiddeld tien tot vijftien minuten minder aanwezig zijn, dan loopt de schade snel op. Vandaar dat tijd- en aanwezigheid registratie snel loont, als je het maar zo makkelijk mogelijk maakt voor schoonmakers om die registratie te doen."
Via het gereedschap van CleanJack is de aanwezigheid van schoonmakers op iedere locatie live te volgen. Maar ook andere modules zijn aan te haken. Bijvoorbeeld één om periodieke taken te communiceren naar schoonmakers. Of een servicemodule om schoonmakers centraal klachten door te kunnen laten geven.
Meegroeien met ontwikkelingen
Leviy is een initiatief van verschillende specialisten uit de schoonmaakwereld. Zij zeggen de hele markt te willen ondersteunen naar de toekomst. Leviy presenteert zich ook in de digitale hoek van de ISSA/Interclean.
Het bedrijf werkt wel via de smartphone. Bart van Velden – één van de specialisten – zegt: "We willen schoonmaakbedrijven – met name ook het mkb – de mogelijkheid bieden mee te groeien met de digitale ontwikkelingen die we tegenwoordig kennen."
Leviy maakt applicaties voor alle smartphones en tablets met een besturingssysteem van Google of Apple. Van Velden: "Zo hebben we een volledig digitale DKS-module, een module voor bezoekersrapporten en een module voor het doorgeven van technische meldingen of het signaleren van extra werk."
Lees het hele artikel in de nieuwe editie van Service Management.