Wie de afgelopen weken onder een steen heeft geleefd, kent het rapport van de Gezondheidsraad over antibioticaresistentie niet. Het rapport, waarvoor de specialisten uit de industrie uitgebreid input hebben geleverd, kwam voor de industrie als een verrassing. De conclusies althans. Op basis van het persbericht daarover stond de telefoon bij ons roodgloeiend en de oplettende lezer heeft ondergetekende misschien zelfs in het acht uur journaal teruggezien. De stoom kwam nog net niet uit mijn oren.
Boos was ik vooral over het verkeerde beeld dat werd geschetst. Het persbericht en de woordvoering in de media van de Gezondheidsraad staan namelijk mijlenver af van de inhoud van het rapport. Het rapport is een stralend baken van nuance , waarin klip en klaar wordt gesteld dat een verband tussen het gebruik van desinfectiemiddelen en antibioticaresistentie niet is aangetoond. Het persbericht daarentegen, wekt de suggestie alsof dat wél zo is. Helaas leest de gemiddelde consument, inkoper of beleidsmaker geen rapporten, maar wel krantenkoppen.
Foutief en schadelijk beeld
Daarmee ontstaat een foutief en dus schadelijk beeld: jaarlijks zijn er honderdduizenden gevallen van besmettingen met schadelijke micro-organismen, zoals salmonella, campylobacter en het norovirus. Pathogenen, waarvan al lang is aangetoond dat ze niet alleen zorgen voor een onplezierig oponthoud in bed en toilet. Daarnaast kost een (onnodig) zieke werknemer een bedrijf al gauw 200-400 euro per dag.
Protocollen worden voor nog geen 50% nageleefd
Boos was ik ook omdat de deskundigen waarschijnlijk op de hoogte zijn dat in ziekenhuizen de
protocollen met betrekking tot handhygiëne voor nog geen 50% worden nageleefd. Door slechte preventie krijgen elk jaar vele patiënten te maken met geïnfecteerde wonden waarvan het nog maar de vraag is of ze met antibiotica te genezen zijn. Zolang we als samenleving aan het beter maken van mensen een hogere status (artsen) blijven geven dan aan het voorkomen van ziektes (hygiëne door schoonmaak), komen we niet uit deze negatieve vicieuze cirkel. Dan blijven we het paard achter de wagen spannen, met, durf ik te beweren, steeds minder resultaat. Kies dus met mij voor preventie. Want meer preventie = minder ziekte = minder antibioticagebruik = minder risico op resistentie.
Hans Razenberg is directeur van brancheorganisatie NVZ (Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten).
Lees ook:
Chemievrij schoonmaken
Gezondheidsraad: zuiniger zijn met desinfecterende middelen