Bedrijven moeten tot 2026 minstens 100.000 extra werknemers met een arbeidsbeperking aan de slag helpen. Lukt dat niet, dan worden zij op straffe van een boete gedwongen een vast percentage arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.
In 2016 heeft de eerste meting plaats. Blijven bedrijven 'substantieel' onder de afspraken, dan wordt het boetesysteem meteen ingevoerd. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) heeft dat gezegd in toelichting op een wetsvoorstel dat zij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Bezuiniging
Met deze participatiewet komt er één regeling voor mensen die door een beperking steun nodig hebben bij het vinden van een baan. Nu bestaan hiervoor nog drie regelingen: de bijstandswet, de Wet sociale werkvoorzieningen en de Wajong voor jonge gehandicapten. De samenvoeging van de regelingen moet op termijn een bezuiniging van 1,7 miljard euro opleveren.
In het sociaal akkoord is afgesproken dat bedrijven ervoor zorgen dat 100.000 arbeidsgehandicapten aan het werk komen. Het Rijk zorgt nog eens voor 25.000 banen voor deze groep. Iedereen van hen moet minstens het minimumloon verdienen. Werkgevers kunnen daarbij loonkostensubsidie krijgen. Volgend jaar moeten er al vijfduizend banen komen voor arbeidsgehandicapten.
Herkeuring
Alle 240.000 Wajongers worden straks herkeurd. Naar verwachting kunnen 100.000 van hen nooit werken. Zij houden hun uitkering. Van de rest is 60.000 al aan de slag. De overige 80.000 moet aan een baan worden geholpen. De gemeenten worden verantwoordelijk dat dit gebeurt.
Zij krijgen daarvoor in 2015 – als de participatiewet in werking treedt – een budget. Om de overgang voor Wajongers naar de nieuwe situatie goed te laten verlopen, is 100 miljoen beschikbaar.
Sociale werkplaatsen
Klijnsma houdt bij de verdeling van de budgetten over de gemeenten rekening met de situatie in regio's als Heerlen en Stadskanaal, waar relatief veel mensen bij sociale werkplaatsen werken, verzekerde ze.
De PvdA-staatssecretaris onderstreepte dat haar wetsvoorstel veel minder 'heftig' is dan een vergelijkbaar plan van het vorige kabinet, waar zij als Kamerlid nog tegen protesteerde. De bezuinigingen gaan geleidelijker in en bovendien ligt er nu een sociaal akkoord, met afspraken met de werkgevers over extra banen.