Een schoonmaakonderneming start je meestal vanuit een droom. Je hebt het ei van Columbus ontdekt, het gat in de markt of je bent de beste op je vakgebied. Jaarlijks starten ruim 120.000 mensen hun onderneming en schrijven zich in bij de Kamer van Koophandel. Tsja, en wat dan? Wat moet je doen als ondernemer, wie is je klant nou eigenlijk, wat wil die klant, heb je een boekhouder nodig, een financiering, verzekeringen, een website? Vragen, vele vragen die even bij het startmoment een rol spelen en algauw aan de kant worden geschoven. Ach, ik ga toch gewoon ‘mijn ding' doen, bijvoorbeeld glazen wassen, en ik zie wel…
Vlieguren
De omgeving van de onderneming kijkt echter met hele andere ogen naar de ondernemer. Immers, zodra je je hebt ingeschreven als ondernemer, word je geacht je ook te gedragen als een volwaardig ondernemer en ben je zelf (eind-)verantwoordelijk voor heel veel zaken, zoals een juiste boekhouding, juiste juridische contracten, verzekeringen, et cetera. Uit vele onderzoeken blijkt dat je pas een goed ondernemer bent als je over heel veel vaardigheden beschikt, zoals het hebben van visie, missie, doorzettingsvermogen, lef, creativiteit, innovatief vermogen, samenwerkingsgerichtheid en ga zo
maar door. Dit, terwijl je ondernemen alleen maar leert door veel vlieguren te maken. Oefening baart kunst.
Geen noodplan
En wat nu als de zon achter de wolken verdwijnt en er zwaar ondernemersweer op komst is of als het onweer al is
losgebarsten? Veel ondernemers hebben helaas geen noodplan klaar liggen. Er is wel gedacht aan een startscenario, een groeiscenario en soms zelfs aan een pensioenscenario, maar helaas in vrijwel alle gevallen is er niet gedacht aan een faillissement of bijna faillissementssituatie. Dan leven we vervolgens ook nog in een Calvinistisch landje, waar schuld en falen een taboe zijn. Dus dien je je te schamen en vanuit een antieke faillissementswet ‘veroordeeld' te worden tot een 20-jarige aansprakelijkheid als je ongelukkig genoeg gekozen hebt voor een rechtsvorm als bijvoorbeeld eenmanszaak (veelal zijnde de zzp'er), vennootschap onder firma of je hebt als DGA van je B.V. privé meegetekend voor je zakelijke kredieten. Ben je dan ook nog gehuwd in gemeenschap van goederen, dan sleep je je partner ook nog eens grotendeels mee.
Wees eerlijk
Wat doe je dan? Of beter nog, hoe voorkom je een dergelijke situatie? Ga in ieder geval geen struisvogelpolitiek bedrijven. Wees eerlijk naar jezelf, zie de realiteit onder ogen en kom in actie. Is de wereld om je heen aan het veranderen, verander
dan mee. Niet alleen jij als ondernemer, maar ook je onderneming en je personeelsleden. Juist in tijden van groei dien je alert te zijn. Groeien kan lui maken en als je niet op tijd mee verandert, kan je succesvolle onderneming snel bergafwaarts gaan. Heb je problemen, deel ze met anderen, dan ben je halverwege de oplossing! Juist door open en transparant te zijn naar je schuldeisers/leveranciers, maar ook naar je privépartner creëer je begrip, krijg je steun en daardoor het vertrouwen terug in jezelf. Blijf ook continu nadenken over je visie, missie, strategie en bovenal: vind je het nog steeds leuk om ondernemer te zijn? Plezier in hetgeen wat je doet is de grootste energiebron en geeft de meeste kracht. En zorg daarbij dat je altijd een plan B hebt (al ligt die in de onderste bureaula), want dat onderneemt een stuk relaxter!
Josette Dijkhuizen is ondernemer, wetenschapper, schrijver, coach/adviseur op het gebied van ondernemerschap en VN-Vrouwenvertegenwoordiger 2013.
Jacqueline Zuidweg is directeur-eigenaar van het MKB-schuldhulpverleningsbureau Zuidweg & Partners, spreker, dagvoorzitter, (gast-)docente en Zakenvrouw van het Jaar 2012.