Het is al weer een aantal jaren geleden dat OSB namens de schoonmaakwerkgevers een convenant sloot met Cedris (de brancheorganisatie voor SW-bedrijven) over de inzet van mensen met een arbeidsbeperking bij schoonmaakbedrijven.
Dit convenant kwam tot stand na een periode van wederzijds wantrouwen en zelfs concurrentiestrijd tussen bedrijven uit beide branches. Schoonmaakbedrijven lieten mensen met een beperking structureel links liggen. SW-bedrijven besloten vervolgens om dan zelf maar schoonmaakondernemer te gaan spelen.
Overheden en semi-overheden gunden (geholpen door aanbestedingsregels) het schoonmaakwerk aan deze nieuwe 'schoonmaakbedrijven' met veel gedoe over cao-regels (denk onder andere aan discussies over de overnameparagraaf) en prijsconcurrentie tot gevolg. Hoewel het slechts om een klein percentage van de totaal uitbestede omzet in Nederland ging, was er veel onvrede over deze 'route' bij reguliere schoonmaakbedrijven.
Mensontwikkeling
SW-bedrijven kregen van staatssecretaris Hoogervorst de opdracht zich te beperken tot mensontwikkeling. Het ondernemen binnen de veilige muren van een SW-constructie met oneindige subsidiestromen bleek trouwens toch niet zo succesvol te zijn. Schoonmaakbedrijven ontdekten MVO, Social Return en de demografische tijdbom die zou leiden tot steeds minder aanbod van mensen aan de basis van de arbeidsmarkt (crisis was niet voorzien).
Oplossing: de handen ineenslaan, een convenant sluiten en gewoon gaan samenwerken.
Op veel plekken in het land vinden hele mooie nieuwe ontwikkelingen plaats op arbeidsmarktgebied. Schoonmaakbedrijven zijn vaak aanjagers van sociale innovatie en dragen hun steentje bij aan verschillende in-, door,- en uitstroomprojecten. Opleiden en toeleiden doen we als bedrijven inmiddels uit welbegrepen eigenbelang en dat werkt!
De weg kwijt
Maar nu is onze regering de weg kwijt. Niet alleen is men in Den Haag van plan bedrijven een verplichting op te leggen om 5 procent van hun medewerkersbestand te laten bestaan uit mensen met een arbeidsbeperking. Ze gaat zelf het goede voorbeeld geven door haar schoonmaakwerk in te besteden en dit vervolgens ook op te leggen aan semi-overheid en onderwijs. Tienduizenden nieuwe ambtenaren in loonschalen die lager belonen dan de schoonmaak-cao. Dezelfde overheid die regeldruk wil verlagen en haar organisatie moet verkleinen!
Ik wil dus een toch heel graag een quotum. Een quotum op domme ideeën!
Jacco Vonhof is directeur van NOVON Schoonmaak en voorzitter van de Vereniging Research Schoonmaak.