Opdrachtgevers uit het mkb respecteren hun schoonmakers. Dat concludeert schoonmaakbedrijf Beercoo op basis van een eigen onderzoek onder 347 mkb-ondernemingen.
Beercoo stelt: "Sinds de grote schoonmaakstakingen in 2010 is er veel aandacht voor de omstandigheden waaronder schoonmakers werken. Belangrijke redenen voor de stakingen bleken het gebrek aan respect en hoge werkdruk die zij ervoeren. Dit was voor ons een 'ver van ons bed show'. Ook gaat onze belangrijkste doelgroep – het (groot)MKB – volgens ons respectvol met schoonmaakmedewerkers om. Maar is dit werkelijk zo? Vandaar ons onderzoek."
Respect?
Op basis van het onderzoek concludeert Beercoo dat het overgrote deel van mkb-ondernemingen positief oordeelt over hun schoonmakers en hen respecteert. Tevens is gebleken dat bedrijven blijer zijn met hun schoonmaker indien die ook interesse en betrokkenheid in de opdrachtgever toont.
Beercoo vroeg opdrachtgevers onder meer of ze de naam van hun schoonmaker kenden. Liefst 93 procent van de bedrijven antwoordden dat zij hun schoonmaker bij naam kennen. Beercoo: "Gezien het feit dat veel schoonmakers buiten reguliere werktijden schoonmaakt, is dit een hoog percentage."
Kerspakket
Ruim éénderde van de respondenten wist daarnaast op welke datum hun schoonmaker jarig is. Daar komt bij dat drie kwart van de mkb-bedrijven een kerstpakket klaar heeft staan voor hun schoonmaker.
Een relatie is geven en nemen, vervolgt Beercoo. Zodoende is ook aan de respondenten voorgelegd hoe zij de betrokkenheid en interesse van de schoonmaker in hun bedrijf ervaren. De meeste bedrijven zijn hier positief over, want 74 procent geeft aan dat de schoonmaker interesse en betrokkenheid toont in hun bedrijf.
Vakdiploma
Het onderzoek stond ook stil bij het schoonmaakvakdiploma. Middels de vraag 'Heeft uw schoonmaker schoonmaakvakdiploma’s?' is nagegaan in hoeverre dit leeft bij opdrachtgevers. Zijn zij hiervan op de hoogte? Van de respondenten gaf 22 procent aan dat hun schoonmaker een schoonmaakvakdiploma bezit. Bij 26 procent heeft de schoonmaker geen vakdiploma. De overige bedrijven geven aan niet te weten of hun schoonmaker over een vakdiploma beschikt.
Het onderzoek bevatte drie stellingen waarmee is nagegaan hoe opdrachtgevers de beloning en werkdruk van hun schoonmakers beoordelen. De eerste stelling luidde: 'Lage kosten zijn voor mijn bedrijf belangrijker dan goede kwaliteit.' Van de respondenten is zes procent het eens met deze stelling. Twintig procent bleef neutraal en 74 procent van de bedrijven gaf aan het niet eens te zijn met deze stelling.
Voldoende betaald?
Met de stelling 'Onze schoonmaker krijgt voldoende beloning voor de schoonmaak' is 53 procent van de bedrijven het eens. Slechts vier procent is het hiermee oneens en negen procent antwoordt neutraal. Ruim eenderde van de bedrijven gaf aan niet te weten of hun schoonmaker voldoende beloning krijgt.
Voldoende tijd voor het verrichten van werkzaamheden is eveneens een belangrijk aspect als het draait om werkdruk. Daarom confronteerde Beercoo MKB-bedrijven met de stelling 'Onze schoonmaker heeft voldoende tijd voor de schoonmaak'. Bijna driekwart van de bedrijven is het hiermee eens. Eén op de tien bedrijven geeft aan het hier niet mee eens te zijn, de overige achttien procent van de bedrijven antwoordde 'neutraal'.
Betrokkenheid is respect
Volgens Beercoo bestaat er een duidelijk verband tussen de interesse en betrokkenheid die schoonmakers tonen in het bedrijf waar zij werken én de mate waarin bedrijven blij zijn met hun schoonmaker.
Eerder bleek dat 74% procent van de schoonmakers betrokkenheid en interesse toont in het bedrijf waar zij schoonmaken. Van deze groep is onderzocht of zij ook werkelijk blijer zijn met hun schoonmaker dan bedrijven waarbij de schoonmaker geen interesse en betrokkenheid toont. Indien de schoonmaker interesse en betrokkenheid toont is de opdrachtgever in 86% procent van de gevallen blij met de schoonmaker. Slechts één op de vijftig bedrijven is dan niet blij met hun schoonmaker.
In twaalf procent van de bedrijven toont de schoonmaker geen interesse en betrokkenheid. Beercoo: "Hier is slechts 48 procent blij met de schoonmaker. Maar liefst één op de acht bedrijven gaf hier aan niet blij te zijn met hun schoonmaker. Het onderzoek laat zien dat er andersom ook een verband bestaat, namelijk dat bedrijven die interesse tonen – bijvoorbeeld middels een kerstpakket – in hun schoonmaker blijer zijn dan bedrijven die dit niet doen. Hieruit blijkt dus dat wederzijdse interesse sterk van invloed is op de blijheid van bedrijven over hun schoonmaker."
Conclusie
Het voorgaande bewijst volgens Beercoo dat mkb-ondernemingen haar schoonmakers respecteren. Tevens is gebleken dat bedrijven blijer zijn met hun schoonmaker indien die ook interesse en betrokkenheid in hen toont. Op deelaspecten is er nog verbetering mogelijk, besluit Beercoo. Denk hierbij aan de 52 procenten van de bedrijven die niet weet of hun schoonmaker een vakdiploma bezit
Klik hier voor een infographic met de resultaten van het onderzoek.