De crisis zorgt voor meer uitbesteding van facilitaire diensten. Vooral schoonmaak en catering worden ondergebracht bij gespecialiseerde bedrijven die hun diensten tegen relatief lage prijzen aanbieden. Dit alles leidt niet tot meer tevredenheid onder de eindgebruikers (werknemers) over de dienstverlening.
Dit blijkt uit het onderzoek Facility beleving in Nederland 2012 van Integron. Werknemers geven schoonmaak in eigen beheer een hoger cijfer (7,2), dan schoonmaak die is uitbesteed (6,8). Ook ‘eigen' catering wordt beter gewaardeerd (7,5) dan catering ‘van buiten' (7,1). 45 procent van de werknemers in Nederland acht verbeteringen nodig in de facilitaire dienstverlening. De beleving van schoonmaak door werknemers staat volgens Integron onder druk, doordat bedrijven door de crisis beknibbelen op hun schoonmaakbudgetten en vaak kiezen voor ‘prijsvechters' in plaats van kwaliteitsschoonmaak.
Leegstand
Een ander gevolg van de crisis is leegstand van bedrijfsruimtes. Volgens facilitair professionals staat maar liefst 33 procent van de bedrijfspanden deels of helemaal leeg. Vaak door minder goed gevulde orderportefeuilles, maar ook door het nieuwe werken dat reductie van kantoorruimtes met zich meebrengt. Daardoor is er minder werk voor facilitair dienstverleners die hun werkzaamheden vaak gekoppeld zien aan de hoeveelheid vierkante meters die zij moeten ‘bedienen'. Stephan van Gelder van Integron: "Er is inderdaad leegstand en er worden diensten uitbesteed. Maar het is juist zaak om kansen te benutten door in te spelen op deze ontwikkelingen. Focus bijvoorbeeld op een aanbod van producten en diensten dat meer is afgestemd op het nieuwe werken, waardoor mensen zowel thuis als op de werkplek optimaal kunnen worden gefaciliteerd. Zorg ervoor dat je weet waar klanten behoefte aan hebben op het gebied van (facilitaire) ondersteuning van hun werkzaamheden."