OSB neemt de maand april om zijn leden uitgebreid bij te praten over hoe zij aan het keurmerk van de werkgeversorganisatie per 1 janauri 2013 kunnen voldoen. Daar werden ook de certificerende instanties die korting bieden op het audit traject gepresenteerd: Cicero/Dekra, Crop en Qualitatis.
OSB-leden zijn overigens niet verplicht de halfjaarlijkse audit bij een van deze partijen uit te laten voeren, maar het moet wel een certificerende instantie zijn die eerst contact heeft opgenomen met de werkgeversorganisatie. Dat benadrukte Edwin Lokkerbol (foto), als projectmanager aangesteld om de invoering van het OSB-keurmerk in goede banen te leiden. Waarom zou, na eerdere pogingen, het deze keer wel lukken om een standaard te zetten? OSB-directeur Rob Bongenaar gaf het antwoord. "Omdat we deze keer massaal op communicatie inzetten. En dat is de valkuil van de vorige keer." In januari 2013, nadat ieder lid van OSB gecertificeerd moet zijn (anders is het bedrijf geen lid meer), volgt een massamedia campagne die het keurmerk zijn glans moet geven. Bongenaar, die als achtergrond marketing heeft: "Dan gaan we gericht directeur-grootaandeelhouders, inkopers en facility managers benaderen om het keurmerk bekend te maken. Maar dan moeten we wel eerst de kwaliteit hebben gegarandeerd."
Door de hoepel
De zeshonderd leden moeten dus allemaal voor 1 januari 2013 door de hoepel heen van het certificeren. Hen wordt gevraagd in een verklaring zelf de code verantwoordelijk marktgedrag te ondertekenen en daarover vragen te beantwoorden. "Je krijgt dan 600 verschillende zelfverklaringen?", vroeg een van de aanwezige schoonmaakbedrijven. "Ja", antwoordde Lokkerbol. "Elk lid maakt zelf een verklaring maar deze verklaring kan worden samengesteld met behulp van de zelfverklaring die we verstrekken vanuit de OSB." Daarin vermeldt het bedrijf hoe het aansluit bij de code en hoe deze in de praktijk wordt gebracht. Naast de code en de OSB-lidmaatschapseisen, is de norm NEN 4400-1 een zware pijler. "We hebben ervoor gekozen geen systeemcertificatie in te voeren, dus geen ISO 9001-achtige eisen. Dat omdat we de uitkomsten heel concreet willen hebben", aldus beleidssecretaris Nico Koch van OSB. Deze norm stelt financieel-administratieve eisen.
Verlicht controleregime
Het voordeel is dat schoonmaakbedrijven die gecertificeerd zijn, ook in aanmerking kunnen komen voor een verlicht controleregime van de belastingdienst en de arbeidsinspectie. Daarover zijn convenanten te sluiten. "Je hebt dan te maken met een verminderde controledruk", aldus Koch. "De overheid gaat er dan van uit dat je je zaakjes goed op orde hebt. En dat levert jezelf een goede nachtrust op." Lokkerbol presenteeerde vervolgens de preffered suppliers van OSB voor het certificeren: Cicero/Dekra, Crop en Qualitatis. "Met hen hebben we afspraken gemaakt, waardoor u met korting de audit kunt laten uitvoeren. Zij snappen de branche." Dat wil volgens de projectleider niet zeggen dat schoonmaakbedrijven aan een van de drie partijen vastzitten. "Lloyd's en KIWA bijvoorbeeld mogen ook, mits zij eerst met ons contact hebben opgenomen. Zij moeten weten wat de schoonmaakspecifieke eisen zijn." KIWA was eerder wel in beeld bij de OSB Plus-eisen, maar viel nu af als een van de voorkeursleveranciers. "Maar dat belet u niet met hen in contact te treden en wellicht ook uit kostenvoordeel een combi-audit te laten uitvoeren als u ook nog andere certificaten hebt lopen."