Duurzame inzetbaarheid is een belangrijk thema. Hoe zorg je ervoor dat de medewerker het werk volhoudt en inzetbaar blijft? Het boek 'Werk aan Fysiek Werk!' moet uitkomst bieden.
In het onlangs verschenen boekwerk beschrijft auteur Bert van de Wijdeven namens het Buro voor Fysieke Arbeid hoe bedrijven verantwoord kunnen omgaan met fysiek werk en hoe zij praktisch vorm kunnen geven aan het thema duurzame inzetbaarheid. Daarnaast plaatst de schrijver ook enkele kanttekeningen voor meer algemene verbeteringen. Zo bepleit hij een kwaliteitslabel voor een verantwoorde omgang met fysiek werk en roept hij het beroepsonderwijs op om leerlingen in fysieke beroepen beter voor te bereiden.
Sectoren
Ongeveer een kwart van de Nederlandse beroepsbevolking verricht fysieke arbeid. Ondanks de ver doorgevoerde mechanisering is deze arbeidsvorm in nagenoeg alle sectoren nog volop aanwezig. Dat blijft in de toekomst ook zo, zeker als de roep om de terugkeer van de maakindustrie gehoor krijgt.
Bij de benadering van deze problematiek ligt de focus als vanzelfsprekend op de fysieke belasting en de ergonomie. Het thema duurzame inzetbaarheid vraagt echter om een andere, een bredere benadering. Deze benadering wordt in 'Werk aan Fysiek Werk!' beschreven aan de hand van een zestal aandachtsgebieden.
Trainer-coach
Een serieuze motorische training van de medewerkers en hun betrokkenheid bij de werkplek en de organisatie van het werk is zo’n aandachtsgebied. De manier van leidinggeven is er ook een. Bij fysiek werk moet de leidinggevende veel meer een trainer-coach zijn, dan een manager die uitsluitend stuurt op het eindresultaat. Andere aandachtsgebieden zijn de omgang met blessures en de professionalisering van werk.
Laatste aandachtspunt is de aandacht voor de leefstijl en de loopbaan van de medewerker. Statistieken geven onmiskenbaar aan dat mensen die laaggeschoolde arbeid verrichten minder lang in gezondheid leven. Bedrijven kunnen ook op dit terrein de handschoen op nemen en op de juiste manier hun verantwoordelijkheid tonen.
Klik hier voor meer informatie over 'Werk aan Fysiek Werk!'.