Schoonhouden is ook eigen verantwoordelijkheid
Wij kennen 36 toiletten in een gebouw van 6.500 vierkante meter. In totaal huisvesten we 227 medewerkers en neemt het magazijn 500 en het restaurant 300 vierkante meter in. Ik merk dat toiletten in facilitair management nog niet als het meest spannende onderwerp worden gezien. Het is vooral een dissatisfier. Is de schoonmaak en de hygiëne ervan niet goed geregeld, dan levert het veel werk op waar de facilitair manager niet op zit te wachten. Is het wel goed geregeld, dan heeft de facilitair manager er weinig omkijken naar. Het toilet bepaalt veel van beleving van onze medewerkers. Is het toilet vies, dan heeft hij het idee dat zijn werkplek ook wel vies moet zijn, zo is de gedachte. Ook al is met bacteriologisch onderzoek aan te tonen dat dat laatste niet het geval is. Beleving is alles. Ligt er ook maar één papiertje op de grond in de wc, dan is de perceptie dat het toilet wel vies moet zijn. En vaak komt men dan bij het schoonmaakbedrijf uit, in ons geval Asito, waar men onterecht de schuld aan geeft.
Ondoenlijk
Het is ondoenlijk op 24 uur per dag een schoonmaker in alle 36 toiletten te posteren. Drie keer per dag zorgt ons Schoonmaakbedrijf dat de toiletgroepen er weer blinkend bij staan. In de tussentijd gebeurt veel, heel veel, waar een schoonmaker geen invloed op kan uitoefenen. Ik maak gebruikers bewust van het feit wanneer schoonmaak langskomt door middel van aftekenlijsten. Belangrijker dan dat is dat ik hen ook wijs op hun eigen verantwoordelijkheid. Zeker als het een smeerboel wordt, die elk verbeeldingsvermogen tart. Zo gaan wij niet met ons sanitair om, is dan mijn boodschap aan de manager van de nabijgelegen afdeling. Met één keer op de eigen plicht wijzen ben je er niet. Het is een continu proces, waarbij de facility manager in een kantooromgeving niet mag of kan verslappen. Zijn de toiletten eenmaal schoon en houd je ze schoon, dan heeft dat meteen een uitstraling naar de rest van de kantoorruimte. De medewerker heeft meteen een hogere beleving van hygiëne.
Tierelantijnen
Ik ben geen voorstander van tierelantijnen in de toiletgroepen. Houd het basic, met een zeepautomaat, een luchtverfrisser, een lady box, een handdoekrolautomaat en de rest van de standaardbenodigdheden. Ik kies voor handdoekenrollen, omdat papier rotzooi kan geven, waardoor de uitstraling weg is. Verder horen kranen en wasbakken te blinken dat het een lieve lust is. Kalk moet verwijderd worden. Daarnaast kijk ik altijd naar de toiletbril. Zit deze niet los? Schoonmakers krijgen kaartjes mee waarop ze defecten in het gebouw, dus ook in het toilet, kunnen noteren. Die defecten lossen we dezelfde ochtend of middag nog op. Benodigdheden en zelfs toiletbrillen hebben we op voorraad om meteen in te zetten. Alles om de gebruiker het naar de zin te maken en geen reden te geven om te kunnen klagen. Het schoonmaakbedrijf en daarmee de facilitaire dienst hebben het gelijk aan hun zijde als ze secuur zijn. Dat maakt dat er ruimte is om de gebruiker te confronteren. Hoe kan dit? Wat is het waarom? Kortom: zie sanitair niet als uw sluitpost, maar ga er uiterst attent mee om. Dat bespaart de facility manager alleen maar nodeloze energie.
Henk Kouwenberg is Team Leader Facility bij LaSer Nederland, een kredietverstrekker en aanbieder van financiële diensten.
Deze column is verschenen in Service Management nummer 11, november 2012.