"De schoonmaakbranche is twee jaar na invoering van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag nog zoekende naar de praktische uitwerking ervan." Dit was een van de conclusies van de conferentie Innovatief Aanbesteden.
Naar aanleiding van de invoering van de nieuwe Aanbestedingswet organiseerde Alpha Adviesbureau de conferentie voor alle ‘spelers’ in de schoonmaakbranche: schoonmaakbedrijven, opdrachtgevers, overheid, vakbonden en intermediairs. Volgens de aanwezigen was een van de belangrijkste winstpunten van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag dat opdrachtgevers inmiddels dulden dat er minimaal twee maanden tijd tussen contractwisselingen zit. Dit biedt bedrijven en werknemers meer gelegenheid om zich op de nieuwe situatie in te stellen.
Discussie
Wel vroegen partijen in de keten zich hardop af of de Code inmiddels de beoogde verbeteringen heeft opgeleverd. Het document is in 2011 geïnitieerd als uitvloeisel van de stakingen in 2010 en moet de omstandigheden van schoonmaakpersoneel verbeteren. De discussie tijdens het congres toonde aan de Code nog niet concreet genoeg is. Duidelijk was wél dat de Codecommissie werkt aan het concretiseren van de borging de afspraken voor personeelsverbeteringen te garanderen.
Het zou in dit verband wenselijk zijn niet altijd de goedkoopste offerte te honoreren, betoogden de aanwezigen. De jaren voor de stakingen hebben bewezen dat een steeds lagere offerteprijs uiteindelijk ten koste gaat van werknemers, maar evenzeer van de branche in zijn algemeen.
Tijdrovender
Tegenwoordig opereert men vaker op basis van het EMVI- of BVP-model, luidde de boodschap. Ofwel, meer gunnen op waarde. Voorwaarde is wel dat de opdrachtgever van het schoonmaakwerk over een goede facilitaire inkoper beschikt. Mist deze specifieke expertise en beheercapaciteit, dan is deze oplossing vele malen duurder dan de traditionele methodes en tijdrovender.
Tijdens de conferentie is in het verlengde hiervan ook gesproken over subjectiviteit, die lastig te voorkomen lijkt. Niettemin behoort aanbesteden zo objectief mogelijk te zijn. Menigeen stelde daarom de vraag wat in de branche nu eigenlijk ‘innovatief aanbesteden’ betekent? En wat is beste aanbestedingsmethodiek? Gaat de praktijk dit de komende tijd aantonen?
Uitvoerbaar
Kern van de conferentie was dat traditioneel aanbesteden in de schoonmaakbranche nog steeds springlevend is. Grote opdrachtgevers kunnen innovatief aanbesteden, maar voor kleinere opdrachtgevers moet het wel hanteerbaar en uitvoerbaar blijven. Daarvoor is BVP waarschijnlijk nog niet haalbaar, luidde de conclusie.