Het mag dan nog nazomeren, een klein legertje gladheidsbestrijders is op alles voorbereid.
"De mensen die het vuil ophalen, de glasbakken legen en oud papier inzamelen, worden ook ingezet als het gaat vriezen en sneeuwen. Ze maken dan vaak lange dagen en moeten voor dag en dauw de straat op. De gladheidscoördinator neemt daar meestal 's nachts in pyjama een beslissing over.'' Dat vertelt Bas Peeters van de NVRD, de vereniging voor afval- en reinigingsmanagement . De vereniging is betrokken bij gladheidsbestrijding.
Beroepshalve
Honderden mensen zijn beroepshalve bezig met voorbereidingen om de wegen straks sneeuw- en ijsvrij te houden. Beleidsmakers, dienstverleners en medewerkers van gemeentelijke reinigingsdiensten zijn eigenlijk het hele jaar bezig om in de wintermaanden beslagen ten ijs te komen. "De zoutvoorraad moet op peil blijven, nieuwe methoden worden getest en in werkroosters wordt al rekening gehouden met extra inzet van personeel straks'', aldus Peeters.
Strenge winters
De afgelopen jaren waren er enkele zeer strenge winters en vooral in 2010 leidde hevige sneeuwval meer dan eens tot grote chaos op de snelwegen. Deze winter heeft het juist niet of nauwelijks gevroren. "Na zo'n zachte winter is het zaak niet te verslappen'', zei Bas Peeters van de NVRD, de vereniging voor afval- en reinigingsmanagement. De vereniging is betrokken bij gladheidsbestrijding.
Toch uitrukken
Bezuinigingen bij gemeenten zetten de gladheidsbestrijding onder druk en uitrukken kost elke keer weer vele duizenden euro's. "Maar je kunt schrappen in de begroting wat je wilt, maar als de wegen glad zijn moet je toch uitrukken.'' Alles doen om ongevallen en schadeclaims en schadeclaims te voorkomen, aldus de woordvoerder.