Service Management publiceert op 18 november het Nationale Toiletonderzoek 2014. In samenwerking met Uniqcare zijn 150 toiletten onder de loep genomen. In aanloop naar de publicatie wekelijks een blog van één van de onderzoekers.
Mark Kersbergen is de tweede onderzoeker die aan bod komt. Hij stelt zichzelf voor. “Ik ben na mijn afstudeerperiode begin 2010 bij Uniqcare in dienst getreden. Sinds die periode ben ik verantwoordelijk voor de regio Zuid-West Nederland. In dit gebied bedien ik zowel grote als kleine accounts in verschillende segmenten met een extra focus op intermediairs. Ook ben ik lid van het Tenderteam binnen Uniqcare.”
Heren toiletten slechter
Uniqcare heeft al een keer eerder het Nationale Toiletonderzoek mogen uitvoeren. Kersbergen: “Door de deelname toen ben ik inmiddels een ervaringsdeskundige. Destijds is eruit naar voren gekomen dat met name de heren toiletten slechter scoorden dan die van onze tegenpolen. Daarbij waren de spoelknoppen net zo vies als de toiletbrillen…”
Het ‘toiletvirus’ heeft hem naar eigen zeggen zo erg te pakken dat hij erg blij was dat Uniqcare voor de tweede keer in haar geschiedenis het onderzoek mocht uitvoeren. “Het is gewoon leuk om specifiek te letten op de inrichting van toiletten en daarbij is het spannend om dit anoniem uit te voeren.”
Optisch schoon
Wat Kersbergen opviel was dat in de segmenten openbare gebouwen, gezondheidszorg en warenhuizen/winkels toiletten veelal worden voorzien van een aftekenlijst voor schoonmakers. “Qua schoonmaakfrequentie verschilde het nogal per segment. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het aantal bezoekers op het toilet en de branche. Ondanks deze lijsten vond ik de geur in de toiletten matig, maar zag het er overal optisch schoon uit.”
'Groen' toilet
Kersbergen bezocht ook een aantal hotels die voorzien waren het Green Key-certificaat. “Dat is iets om trost op te zijn en uit te dragen! Vaak werd dit aangeduid bij de ingang van het hotel. Echter, op de toiletten kwam er weinig tot niets terug over in hoeverre het toilet ‘groen’ is en in welke mate het toilet is voorzien van milieuvriendelijke producten.”
Tijdens een bezoek aan een tuincentrum in Utrecht viel het de onderzoeker op dat ze er alles aan hebben gedaan om de winkel wat betreft routing, bewegwijzering en beleving optimaal in te richten voor de bezoeker. “Echter, het toilet was basic ingericht en bijna niet vindbaar vanwege het ontbreken van bordjes. Als tuincentrum is niets zo voor de hand liggend dan het toilet in te richten met producten uit de winkel zelf voor een aangenaam bezoek. Enige creativiteit zou hier op zijn plaats zijn.”
Second change
Op het toilet in een hotel in Rotterdam hebben volgens Kersbergen beter over beleving en uitstraling nagedacht. “Bij de urinoirs is de slogan you’ll never get a second chance to make a first impression terug te vinden. Iets wat klopt bij de uitstraling van het toilet en het hotel. Alles in dit toilet klopt. Zo is het voorzien van achtergrondmuziek, heeft het een goede geurbeleving, is er een schoonmaakplan aanwezig en is het optisch schoon. En dat sluit weer aan op de bewering. Daarbij is de voorruimte voorzien van non touch-kranen en is er een goed gevulde droogvoorziening aanwezig.”
Tot slot de conclusie van Kersbergen: “In het kader van duurzame producten en beleving is er in Nederland nog een grote slag te slaan. Uit de tests moet blijken of de toiletten nu schoner zijn ten opzichte van de jaren ervoor…” Wordt vervolgd 18 november.
Lees ook het eerste blog
'Ziekenhuizen hebben op het oog hun zaakjes op orde'