Er gaat veel mis bij de gemeentelijke trajecten om bijstandsgerechtigden richting de arbeidsmarkt te begeleiden. Dat blijkt uit vervolgonderzoek van de FNV op het FNV-zwartboek 'Werken in de bijstand'.
Onder meer verdringing en zelfs stimulatie van werkloosheid zijn gevolgen van de misstanden bij de gemeenten. FNV: "Bijstandsgerechtigden worden ingezet als verhuizers, fietsenmakers, schilders, postbezorgers en schoonmakers. Gemeenten gaan hiermee direct en oneerlijk de concurrentie aan met de lokale middenstand die het al moeilijk heeft en hierdoor alleen maar verder in de problemen komt."
Naam en rugnummer
Ruud Kuin – vicevoorzitter van het FNV – vindt het tijd gemeenten die zich hier schuldig aan maken met naam en rugnummer te noemen. "Laat deze gemeenten het debat met ons en de bijstandsgerechtigden maar eens aangaan. De FNV wil dat zoveel mogelijk mensen betaalde arbeid verrichten. Initiatieven die dit stimuleren juichen we toe. Maar de praktijk en het papieren beleid wijken fors van elkaar af. Trajecten zonder loon, waar productie geleverd wordt zonder dat er sprake is van een leertraject, moeten stoppen. Gewoon goed werk hoort beloond te worden."