De Vereniging Schoonmaak Research (VSR) heeft, aanvullend op reeds bestaande praktijkrichtlijnen, onlangs de VSR-Food-Audit gepubliceerd. Dit document is een praktische handreiking voor de voedingsmiddelensector om schoonmaakbedrijven te toetsen.
Bedrijven in de voedingsmiddelensector moeten in het belang van de voedselveiligheid en -kwaliteit voldoen aan nationale en internationale wet- en regelgeving. Naast regelgeving door de overheden voorzien ook voedselveiligheid- en kwaliteitscertificatieschema's (zoals FSSC 22000, BRC, IFS) in eisen aan onder andere gebouw, inrichting, hygiënemaatregelen en schoonmaak. De schoonmaakorganisatie in het voedingsmiddelenbedrijf of, als er sprake is van uitbesteding, het professionele schoonmaakbedrijf, werkt in opdracht van en dus in het verlengde van de verantwoordelijkheid van het voedingsmiddelenbedrijf.
Praktijkrichtlijnen
Voor het schoonmaken en de controle daarvan in productieomgevingen heeft VSR, met inachtneming van de regelgeving en normeringen, reeds een aantal praktijkrichtlijnen ontwikkeld. Aanvullend op deze praktijkrichtlijnen, is onlangs de VSR-food-audit (VSR-PR-2-3) gepubliceerd. Dit document is een praktische handreiking om bij het schoonmaakbedrijf te toetsen of aan alle in de VSR-praktijkrichtlijnen aanbevolen maatregelen wordt voldaan. Dit document kan ook worden benut door een voedingsmiddelenbedrijf voor een audit van de eigen schoonmaakorganisatie of door een schoonmaakbedrijf voor de audit van haar bij een voedingsmiddelenbedrijf functionerende schoonmaakorganisatie.
Voorwaarden
De auditresultaten kunnen worden benut om bevestiging te krijgen dat aan alle (wettelijke of andere afgesproken) voorwaarden is voldaan, om te toetsten of er redenen zijn voor verbeteringen en om te toetsen of de VSR praktijkrichtlijnen juist aansluiten aan de eisen van de schoonmaakorganisatie. De audit stelt ook vragen om het voedsel productieproces, de daarbij horende eisen (bijvoorbeeld normen) en de daar behorende schoonmaak oplossingen goed in beeld te krijgen.