CSU heeft onlangs voor de elfde keer in successie voor intermediairs en schoonmaakmakelaars een Ronde Tafel Conferentie georganiseerd met het doel kennis- en informatieoverdracht rond actuele brancheonderwerpen. De bijeenkomst werd drukker bezocht dan ooit, want er kwamen 55 deelnemers naar het Kurhaus in Scheveningen die 31 adviesbureaus vertegenwoordigden.
Dagvoorzitter dr. ir. Andres van Wagenberg opende de bijeenkomst met een inleiding over toekomstige facilitaire ontwikkelingen bij de rijksoverheid en het bedrijfsleven. Volgens hem zal de rijksoverheid uitgaan van een centrale aansturing van de bedrijfsvoering, onderstreept door het streven naar slechts vijf provincies en gemeenten met minimaal 100.000 inwoners. Verder komt er één facilitair bedrijf voor alle ministeries en gaat de overheid zich gaan inspannen voor een goedkoper FM door standaards en volumevermindering. Het bedrijfsleven: "Door het uitblijven van groei en verlies van arbeidsplaatsen in de industrie en financiële instellingen zal sprake zijn van een blijvende druk op de prijs en kwaliteit". Van Wagenberg ziet wel groei in de zorg voor ouderen.
Prestatie-inkoop
De eerste bijdrage was van Jeroen van de Rijt van ontwikkelingsbureau Scenter en betrof prestatie-inkoop, waarbij aan de te leveren prestatie meer belang wordt gehecht dan aan de laagste prijs. Volgens Van de Rijt een filosofie gebaseerd op de vraag: Wie weet beter hoe de klus geklaard moet worden dan de leverancier? Een pleidooi dus om vooral te luisteren naar de klant en daar invulling aan te geven.
EU-aanbestedingen
Een vast onderdeel van de CSU-RTC vormen ook steeds juridische ontwikkelingen rond EU-aanbestedingen, die echter vooral van belang zijn voor de top van de aanbieders van schoonmaakdiensten en uiteraard voor intermediairs. Dat programmaonderdeel, ook ruim een uur, was in handen van mr. Jetteke Verlinden (foto) van Brackmann Aanbestedingsspecialist. Ze behandelde onder andere de nieuwe Aanbestedingswet 2012, die vooral de mkb-aanbieders moet helpen. Die wet zal 1 januari dan wel 1 juli in werking treden, tegelijk met het Aanbestedingsbesluit en de Gids Proportionaliteit en ARW 2012/2013. Duidelijk is dat de (schoonmaak)aanbestedende dienst een motiveringsverplichting krijgt opgelegd en voor de EU-commissie bij geschillen desgevraagd een procesverbaal van gunning moet kunnen overleggen over de afwegingen, de procedure en de uiteindelijke gunning.