De eerste 40 van de 188 medewerkers van Hago Rail Services (HRS) kregen maandagavond 1 december uit handen van directeur Michel Möller hun mbo-diploma uitgereikt. “Het is uniek dat dit gebeurt in schoonmaakland.”
Veel opleidingspartijen in de schoonmaak werkten aan het grootste mbo-opleidingstraject ooit in de branche mee. Agens voor de taal, SVS voor het vakinhoudelijke deel, RAS voor de subsidies, een ROC en FairField als overkoepelend opleidingsorgaan. Daarnaast speelden natuurlijk opdrachtgever Nedtrain en HRS de belangrijkste rol. “Het was een echte coproductie”, stelt Jack de Waard van FairField dan ook. “Belangrijkste is dat we met dit opleidingstraject een bijdrage aan de doelstellingen leveren van NedTrain , HRS en natuurlijk uiteindelijk de reizigers van NS.”
De foto's van de uitreiking van de eerste 40 diploma's.
Gas gegeven
Groepen van HRS volgden lessen Nederlands, de opleiding resultaatgericht schoonmaken en het mbo-traject. “We hebben echt gas gegeven met deze club”, stelt directeur Möller van HRS. “Gelukkig kon dat ook, na de stakingen waar we echt last van hebben gehad. De kwaliteit van de schoonmaak vertoonde toen, begrijpelijk genoeg, een behoorlijke dip, maar daar zijn we nu doorheen. De beoordelingen zijn op de norm die NedTrain heeft gesteld, het ziekteverzuim is van 11 naar 7 procent gegaan en we hebben samen met NedTrain de thema's, doelen en acties voor 2015 bepaald.” Möller zegt graag een vervolg te geven aan het mbo-traject. “Dat komt er wellicht, bijvoorbeeld in gastvrijheid of leidinggeven.”
Handtekening
In Voorburg haalden, in een gebouw vlak langs het spoor, de eerste veertig medewerkers hun diploma op. Ze kregen applaus, gingen op de foto met Jack de Waard, Michel Möller en de voor de gelegenheid overgekomen Ruud Danklof (algemeen directeur van Hago). Trots zetten de schoonmakers vervolgens hun handtekening voor hun diploma. In het begeleidende woordje vertelde Möller dat hij nadrukkelijker de samenwerking zoekt met NedTrain en NS Reizigers. “Dat gaat bijvoorbeeld of een trein op het juiste moment klaarstaat, zodat wij deze precies op tijd kunnen schoonmaken en we dus eigenlijk geen enkele trein missen.”
Opzetstuk
Möller had het daarnaast over een innovatieplatform. Schoonmakers kunnen daar praktische ideeën inleveren. “Als het werkt, dan gaan we het invoeren.” Zo kwam één van de medewerkers met een opzetstuk voor een bezem. Met dat opzetstuk kan kauwgom van de vloer worden afgekrabd. In 2015 gaat HRS zijn capaciteitsplanningen digitaal maken via de al bestaande Hago-app @lly . Zo worden werkbonnen niet meer handmatig, maar via de smartphone ingevoerd. Möller: “We willen dan ook in de app kunnen zien wat ze bijvoorbeeld in Venlo met een trein hebben gedaan als deze in Den Haag arriveert.”
Verbonden
Miranda Schenk, hoofd landelijk bureau reiniging van NedTrain, beaamde tijdens de bijeenkomst het belang van het mbo-traject. “Als we met zijn allen schoonmaken een vak vinden, moeten we dat ook zo behandelen. Communicatie is onlosmakelijk met het schoonmaken van treinen verbonden. Stel, je wilt een trein nog tien minuten vasthouden om je werk goed af te kunnen maken… Dan moet je dat verstaanbaar kunnen maken en je ruimte kunnen pakken door te communiceren. Dit traject investeert in medewerkers. Die insteek moeten we vasthouden, anders heb je kans dat de positiviteit van nu wegzakt.”
Trots
De komende weken krijgen de overige geslaagden ook hun diploma. In totaal maakt HRS naar schatting dagelijks 2.500 wagons – in de termen van de schoonmakers bakken – schoon. Möller tot slot: “Ik ben ongelofelijk trots dat jullie hier staan. We kunnen met zijn allen elke dag het verschil maken door ervoor te zorgen dat de reiziger comfortabel van a naar b reist. Want juist daar is het ons om te doen. De reiziger staat, ook voor ons, op de eerste, tweede en derde plaats.”
Lees ook
Grootste mbo-opleidingstraject in schoonmaak afgerond
Contract van de eeuw mag glans behouden