Met het economisch herstel in Nederland groeit traditioneel de zakelijke dienstverlening, maar accountants, schoonmaakbedrijven en beveiligers blijven momenteel opvallend achter.
Dat stelt Eric Huliselan, sector econoom zakelijke dienstverlening (foto) van Abn Amro in een rapport dat vandaag (dinsdag) is uitgekomen. “Vernieuwingen in die sector slaan niet aan, voor standaardwerk verdienen bedrijven nauwelijks enige marge. Nieuwe bedrijfsmodellen bieden onvoldoende compensatie aan de structurele marktdruk.”
Gunstige basis
De opleving van de economie is een gunstige basis voor marktgroei in de sector zakelijke dienstverlening, stelt de econoom. “Maar structurele ontwikkelingen blijven echter een negatieve invloed uitoefenen op de markt. Zo is er sprake van een permanente druk op de tarieven van standaardwerk, betreden spelers uit andere sectoren de markt en verrichten cliënten meer werk in eigen huis. Als antwoord hierop zetten zakelijke dienstverleners hun kennis en expertise meer in voor het oplossen van problemen van hun afnemers.”
Nieuwe bedrijfsmodellen
Hiermee verhogen ze hun toegevoegde waarde en markt, constateert Huliselan aansluitend. “Het kost echter tijd voordat de nieuwe bedrijfsmodellen compensatie bieden aan de negatieve structurele factoren. Dit betekent dat sommige branches ondanks het economisch herstel moeite hebben om op korte termijn hun omzet en volume op peil te houden.” De zakelijke dienstsector probeert zo na de crisis vaak vergeefs met vernieuwing nieuwe klanten aan te boren.
Waarde laag
Voor werk waar kennisoverdracht niet centraal staat zoals schoonmaak, verwachten opdrachtgevers dat de aanbieder dat tegen zo laag mogelijke kosten doet. Daarmee zit schoonmaak in hetzelfde schuitje als de accountant. De econoom: “Dit geldt ook voor standaardwerk zoals het samenstellen van een jaarrekening.” Afnemers kijken volgens hem ook steeds meer naar de bijdrage van de dienstverlener aan hun resultaten. “Wanneer de zogenaamde toegevoegde waarde laag is, willen cliënten daar niet veel voor betalen, nemen ze de dienst niet af of gaan ze het zelf doen.”
Ongunstige factoren
Tariefdruk beperkt dan ook in grote mate de groei van de omzet bij accountancy, beveiliging en schoonmaak. Huliselan: “De twee laatste branches hebben daarnaast te maken met ongunstige branchespecifieke factoren. Bijvoorbeeld een overheid die schoonmaak en beveiliging in eigen beheer wil uitvoeren en het aantal gebouwen wil verminderen. Dit is ongunstig voor het volume.” Daarnaast speelt in het algemeen ook een krimp van het aantal gebouwen en het aantal vierkante meter kantoorruimte. “Dit komt mede omdat mensen meer thuis werken.”
Schoonmaak -1,3 procent
Het gevolg: terwijl de omzet met 3 procent toenam in zakelijke dienstverlening over het afgelopen halfjaar, zakten accountants (-0,9 procent), schoonmakers (-1,3 procent) en beveiligers met (-0,7 procent) met hun omzet. Uitzenders en adviesbureaus voor management ontspringen die dans met de sterkste groei in de zakelijke dienstensector, met respectievelijk 3,5 en 3,7 procent groei.