Schoonmaakorganisatie Hago heeft een interne duurzaamheidsprogramma onder de naam Dikke vette uitdaging gelanceerd. Deze moet medewerkers bewuster maken van hun gedrag en extra motiveren tot duurzaam gedrag.
In de toelichting bij duurzame inkoopcriteria laat de overheid/Agentschap NL volgens Hago geen kans onbenut om opdrachtgevers te wijzen op het belang van aandacht voor mensen. "Maar wanneer je de criteria onder de loep neemt, is ‘de mens' ver te zoeken. Meer dan 80 procent gaat over energiebesparing, milieuvriendelijke verpakkingen, reduceren van waterverbruik, enzovoorts . Terwijl de echte winst juist te behalen is bij de mensen, medewerkers." Hago zegt daarom het duurzaamheidsprogramma te hebben ontwikkeld.
Zoden aan de dijk
Duurzaamheid zit volgens Hago in het gedrag en keuzes van mensen. "De keuze voor ecologische toiletreiniger is een nobele, maar als schoonmakers een halve fles per schoonmaakbeurt gebruiken, zet dat weinig zoden aan de dijk", zegt KAMD-coördinator Bianca Rimmelzwaan. "In dit programma kiest iedere medewerker een eigen duurzame uitdaging die past bij zijn persoonlijkheid en functie. De uitdagingen zijn gekoppeld aan Hago's prestatie-indicatoren op het gebied van duurzaamheid. Iedere medewerker begint op 100 duurzaamheidscalorieën. Met elke challenge die een medewerker volbrengt, verbrandt hij calorieën. Zo motiveren we medewerkers zelf te kijken hoe duurzaamheid verder in te passen in hun functie."
Gedragsverandering noodzakelijk
Aanzetten tot gedragsverandering is moeilijk, maar noodzakelijk om een stapje dichter bij een duurzame maatschappij te komen, stelt Hago. "Het voordeel laten zien van de positieve effecten van duurzamer gedrag is een beproefde methode om mensen over de streep te krijgen. Denk aan lagere energierekening, minder ziekteverzuim of betere arbeidsomstandigheden." Ook het toepassen van het groepseffect werkt volgens de schoonmaakorganisatie goed. Rimmelzwaan: "Mensen zijn nu eenmaal kuddedieren: ons gedrag wordt voor een groot deel bepaald door wat onze vrienden, familie en collega's doen en vinden. Als alle collega's hun best doen om water te besparen en we dit ook nog eens openbaar maken, wordt het een erekwestie wie de kraan het minst laat lopen."
Doorwerking in keten
Rimmelzwaan: "Het mooiste is natuurlijk als we dit programma en ons duurzaamheidsstreven kunnen doortrekken naar onze klanten en leveranciers en samen die duurzame uitdaging aangaan. Dat is ons doel. Want uiteindelijk ligt ook in de keten grote winst op duurzaamheid: gezamenlijk op zoek naar efficiënter, effectiever, zuiniger en daarmee duurzamer werken."