Soms valt het mij op dat er twee verschillende soorten glazenwassers zijn. Een die bij mij aan de deur staat zo eens per maand en een die ik eenmaal per kwartaal tegenkom bij mijn kantoor. Ja, het kan zijn dat mijn beeld versnipperd is omdat ik ze zo weinig zie, maar feit is dat ze totaal verschillend zijn.
De man die aan de deur komt, komt maar voor één ding: de betaling van de op dat moment nog openstaande rekening. Voor de rest zie ik de glazenwasser wel eens als een ware acrobaat op de ladder hangen, in zijn kloffie van dat moment. Een beetje met zijn trekker en emmer zeulen en een leuk liedje fluiten. Daarentegen, de man die eens per kwartaal de ramen op kantoor komt wassen, draagt mooie werkkleding, een riem met alle materialen, een tuigje, en heeft een gezonde werkhouding.
Dan vraag je je toch af wat het verschil is. Is het makkelijk om te zeggen dat de een voor een baas werkt en de ander niet? Zijn die werelden dan zo verschillend? Of zijn er te weinig noemenswaardige ongelukken gebeurd in de private sector, zodat daar toch die cultuur (nog) anders is? Ik kan me die filmpjes nog goed heugen van glazenwassers die in bakjes rond een pand zweven alsof het plastic zakken zijn. Daarom zit daar die veiligheid toch wel iets meer ingebakken. Tevens werk je met een ander soort klanten, dus je presentatie is belangrijk.
Het Wilde Westen
Als organisator van de Glazenwassers & Gevelbehandelaars Vakbeurs krijg je veel informatie mee: van het Wilde Westen van de 'thuisglazenwasser' tot de wet en regelgevingsjungle van de 'werknemende glazenwasser'. Het lijkt me allemaal niet makkelijk. Vooral als ik die best wel pittige opleiding van SVS zie en de keurmerken waaraan je werkgever moet voldoen. Of dat je je eigen ronde moet lopen, met het gevaar dat die kleiner wordt en er door de crisis ook steeds minder raampjes te wassen zijn.
Gelukkig zie ik veel goede dingen geburen. Zoals zelfstandige glazenwassers die ook zelfstandige schilders worden. Een paar vrienden in dienst nemen en zo een leuk allround gevelverzorgingsbedrijfje starten. Of aan de andere kant, de keurmerken en andere initiatieven die toch voor zekerheid en werkgelegenheid zorgen voor de facilitair dienstverleners. Kortom, de markt blijft zichzelf vernieuwen.
Leren
Toch, wat blijft, zijn die twee gezichten. En dat vind ik raar. Kan die zelfstandige niet een beetje leren van zijn concullega 's aan mijn kantoorpand? Kunnen die zelfde concullega ‘s niet leren van de ondernemendheid, passie en onderscheidenheid van mijn eigen zelfstandige glazenwasser? Of blijven dit echt twee verschillende werelden en moeten we ons daar bij neerleggen? Lastig allemaal. Ik denk dat het antwoord daar ergens in het midden ligt en dat over een jaar of tien beide partijen naar elkaar gegroeid zijn. Kleine gevelonderhoudsbedrijven, met 5 tot 10 man in dienst die kunnen wassen, reinigen, verven en renoveren, samen met de grotere facilitair dienstverleners die hetzelfde pakket bieden voor de zakelijke markt.
Diede Saarloos is beursmanager van de Glazenwassers & Gevelbehandelaars Vakbeurs.
Reageren?
diede.saarloos@heliview.nl