Wat zijn de zeven geheimen die ervoor zorgen dat u de beste werkgever wordt? Eén tip: durf demotie bespreekbaar te maken. Guido Heezen, directeur van Effectory, zet op een rij hoe de bedrijven die deze maand de beste werkgever zijn geworden dat voor elkaar hebben gekregen.
1. Zorg dat de richting van de organisatie werkelijk aanspreekt
"Ik heb het nu bewust over richting en niet over doelen. Doelen zijn gefixeerde punten op de horizon, terwijl richting meer aangeeft welke kant je als organisatie op wilt. Vraag je dus af: wat is die maatschappelijke functie die je organisatie vervult? Waar sta je als organisatie voor?"
2. Zorg voor een directie die inspirerend is en die zich écht onder de mensen begeeft
"Bedenk hoeveel invloed een inspirerende directie heeft op de bevlogenheid van mensen. Een directie die waar ze ook rondloopt, uitdraagt en uitstraalt waar de organisatie voor staat. En zeker bij grotere organisaties, waar medewerkers hun directeur niet dagelijks zien, merken we dat zo'n directeur – wanneer ie gewoon mens is, rondloopt en zichzelf laat zien – ontzettend waardevol is. Na zo'n positieve ontmoeting gaan medewerkers er soms wekenlang weer met volle energie tegenaan. Dit is in mijn ogen één van de meest onderschatte bronnen van energie.
3. Minder management
"Breek de hoeveelheid managementlagen af. Sinds wij bij Effectory zelf, anderhalf jaar geleden, zijn gestopt met traditioneel management, zien we dat onze medewerkers veel meer verantwoordelijkheid nemen. En we zien ook dat hun bedrijfskundig bewustzijn ontzettend is gegroeid. Misschien is zelfsturing een wat extreme vorm, maar een managementlaagje minder zien we in de regel goed werken."
4. Zie en waardeer specialisten binnen je organisatie
"Nou zien we bij beste werkgevers dat sowieso alle medewerkers al op handen worden gedragen. Alleen wat we daarnaast zien, is dat ze zich er héél erg bewust van zijn welke medewerkers daadwerkelijk in de frontlinie staan. Dus welke medewerkers houden zich bezig met het werk waar de organisatie haar bestaansrecht aan ontleent? Wat ze doen, is ervoor zorgen dat deze medewerkers goed kunnen werken."
5. Maak actief gebruik van de ideeën van eigen medewerkers
"Met sociale innovatie bedoel ik het innoveren van binnenuit: vragen aan eigen medewerkers wat er slimmer, sneller, beter, goedkoper en klantgerichter kan. Want wie kunnen er nu beter vertellen wat er handiger en slimmer kan dan je eigen medewerkers?"
6. Deel veel meer informatie binnen de organisatie
"Het werkt heel erg stimulerend wanneer medewerkers zien welke invloed ze zelf hebben op de prestaties van de organisatie. Wat is hun invloed op bijvoorbeeld de klanttevredenheid, op het verkoopresultaat, op de omzet en op de kosten? Met die inzichten, wordt werken een beetje als het spelen van een spel. Een spel om goed te spelen. Een spel om te winnen.
7. Voor de toekomst: maak duurzame inzetbaarheid en demotie bespreekbaar
"Ik voorspel dat dit in de toekomst een groot verschil gaat uitmaken tussen succesvolle en minder succesvolle organisaties. Op dit moment is het nog een soort van taboe omdat het óntzettend gevoelig ligt: echt eerlijk zijn naar medewerkers over hun toegevoegde waarde. Op zich klinkt dit nog niet zo spannend. Dat wordt het wel wanneer ik zeg dat het ook zal betekenen dat de hoogte van iemands beloning zal afnemen wanneer de toegevoegde waarde van een medewerker minder wordt. Ons huidige systeem, waarin medewerkers alleen maar meer en nooit minder kunnen verdienen, dat systeem, dat gaat onhoudbaar worden."
Bron; PWdeGids