Passage regeerakkoord onwaar en onheus
Het is een hele eer dat er in het toch vrij compacte regeerakkoord een aparte passage is gewijd aan de facilitaire branche. Al is het natuurlijk wel een beetje jammer dat die passage zo negatief is: "Door openstelling van de laagste loonschalen kunnen flexwerkers aan de onderkant van de arbeidsmarkt, zoals schoonmakers en cateringmedewerkers, gewoon weer in dienst worden genomen. De rijksoverheid zal op dit punt het goede voorbeeld geven." Het is zeer waarschijnlijk dat in de uitruil is besloten dat de PvdA deze alinea mocht schrijven, want in de aanloop naar de verkiezingscampagne schaarde Diederik Samsom zich al achter de stakende schoonmakers. Hij maakte zelfs een filmpje dat nog steeds op YouTube is te zien, waarin hij met veel verontwaardiging spreekt van "grote schoonmaakbazen die de schoonmakers door de gangen jagen zonder een goed loon en zonder zekerheid."
Niet helemaal doordacht
Inmiddels is al gebleken dat er in dit regeerakkoord nogal wat uitspraken en voornemens staan die niet helemaal goed zijn doordacht. Dat lijkt ook hier op te gaan. De regering had hier namelijk nog maar een paar maanden geleden een heel ander standpunt over. Op de Kamervragen van SP, GroenLinks én PvdA of de regering wilde onderzoeken "welke voor- en nadelen het in Rijksdienst nemen van schoonmakers zou kunnen bieden", antwoordde toenmalig minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD): "Voor een dergelijk onderzoek zie ik geen enkele aanleiding. Het schoonmaken van kantoorpanden is specialistisch werk waarbij voor een juiste uitvoering vakkennis noodzakelijk is. Het gebruikmaken van deze vakkennis en het toepassen van nieuwe ontwikkelingen door de schoonmaaksector draagt bij aan efficiëntie en effectiviteit bij het uitvoeren van de schoonmaakwerkzaamheden." Ik zou het zelf niet mooier hebben kunnen verwoorden.
Consistentie overheidsbeleid
Natuurlijk heeft elke regering recht op zijn eigen visie, al is er wel wat voor te zeggen als overheidsbeleid ook op de lange termijn enige consistentie vertoont. Wat wel steekt is dat die passage in het regeerakkoord zo chargerend is, en sterker nog, is gebaseerd op aannames die gewoon niet waar zijn. Ik beperk me even tot de schoonmaak. Juist in deze sector is de laatste tijd veel ten goede gekeerd door de code Verantwoordelijk Marktgedrag. Inmiddels hebben meer dan 700 partijen deze code ondertekend. En daar zitten gelukkig veel opdrachtgevers bij. Want zoals iedereen in de branche weet zijn de problemen in de schoonmaaksector toch vooral ontstaan doordat opdrachtgevers uitsluitend keken naar de laagste prijs. En het waren altijd overheidsinstellingen en ministeries die daarin voorop gingen.
Onwaar en onheus
Ook zonder de code zijn de uitspraken van Samsom en de passage in het regeerakkoord onwaar en onheus. Kijk naar Gom. Eén van die ‘grote schoonmaakbazen' met zo'n 8.000 medewerkers in dienst. Dat zijn bepaald geen "gezinnen die elke dag aan tafel schuiven zonder de zekerheid of ze volgende week nog een baan hebben", zoals Samsom in het voorjaar stelde bij Pauw & Witteman. Maar liefst 85 procent van de medewerkers van Gom is in vaste dienst en heeft bovendien een contract voor onbepaalde tijd. En ze zijn vaak lang in dienst. Op 22 november organiseert Facilicom weer zijn jaarlijkse jubileumavond, dit keer met 656 jubilarissen. Dit zijn weliswaar niet allemaal schoonmakers en het zijn ook niet allemaal mensen in de uitvoerende dienst, maar het zegt toch wel wat over het goed werkgeverschap dat we bij Facilicom nastreven.
Uitgenodigd voor jubilarissenavond
Het is bekend dat Diederik Samsom zich graag midden in de maatschappij begeeft om te ervaren wat er leeft. Daarom heeft Facilicom hem recent per brief uitgenodigd om een bezoek te brengen aan onze jubilarissenavond. We beloven hem een compacte maatschappelijke stage die een waardevolle ervaring zal opleveren. Met schoonmakers die het erg naar hun zin hebben in hun werk en bij deze werkgever. We zijn erg benieuwd of de fractieleider van de PvdA onze 656 jubilarissen, hun partners en hun leidinggevenden met een bezoek komt vereren.
Geert van de Laar is concerndirecteur facilitaire bedrijven Nederland bij Facilicom Services Group