Meer toegevoegde waarde vanuit FM, maar hoe dan?
Onlangs hielden we een korte enquête onder 55 facilitair managers. Uitkomst: 57% van de geënquêteerden verwacht binnen drie jaar meerdere uitvoerende diensten bij één facilitair aanbieder onder te brengen. En 75% van de facility managers die dat al heeft gedaan, verwacht binnen drie jaar voor zowel de aansturing en uitvoering van diensten één IFM-aanbieder te zoeken.
Een interessante ontwikkeling , die bevestigt dat organisaties facilitaire oplossingen zoeken in de vorm van slim gecombineerde diensten.
Dit komt vooral voort uit de behoefte naar meer efficiency. Met één aanbieder voor de uitvoering van meerdere diensten kunnen facilitaire organisaties besparen op inkoop, administratie en afstemming.
En omdat de aanbieder diensten efficiënt kan combineren, wordt ook bespaard op de externe kosten.
Hiermee levert het facilitair bedrijf toegevoegde waarde voor de organisatie in de vorm van kostenbesparing, met een directe positieve impact op het rendement van het bedrijf. Betrouwbare, eenvoudige en flexibele facilitaire dienstverlening onder het motto ‘Goed is goed genoeg'.
Standaardisatie van de dienstverlening en automatisering van processen zijn noodzakelijk om de facilitaire organisatie zo efficiënt als mogelijk te maken.
En met goede communicatie naar alle stakeholders leiden deze maatregelen bovendien niet zelden tot hogere klanttevredenheid.
Maar meer efficiency is niet de enige manier voor facilitaire organisaties om toegevoegde waarde te leveren. Afhankelijk van de strategie en de processen binnen een organisaties zijn er meer aandachtsgebieden.
Bijvoorbeeld business continuïteit. Sommige primaire processen zijn van dien aard dat verstoring ervan tot extra kosten leiden of directe achterstand op de concurrentie. Ook hier wordt op korte en/of lange termijn het rendement aangetast.
Door facilitaire processen in te richten op het voorkomen van verstoringen of het snel oplossen ervan, wordt het rendement van de organisatie als het ware verzekerd.
Maar ook op meer zachte aspecten kunnen facilitaire organisaties van waarde zijn.
Bijvoorbeeld op HR-gebied, door de introductie van nieuwe werkplekconcepten om het Het Nieuwe Werken te ondersteunen.
Werkplekconcepten kunnen niet alleen bijdragen om huisvesting efficiënter te gebruiken maar kunnen ook dienen om medewerkers aan te trekken en te behouden. Hiermee wordt een directe bijdrage geleverd aan de aantrekkelijkheid als werkgever.
Wat lastiger om te kwantificeren, maar zeker niet met minder impact op het rendement, is de bijdrage die FM kan leveren aan het imago van een bedrijf.
Diensten waarmee niet alleen medewerkers maar ook externe relaties van het bedrijf in aanraking komen, kunnen – mits uitgevoerd in lijn met de kern- en merkwaarden van het bedrijf – het imago versterken. Denk hierbij aan de inrichting van vergadercentra en het bedrijfsrestaurant of de gastenontvangst.
Vaak wordt al veel van deze toegevoegde waarde geleverd door facilitaire organisaties, maar niet zelden blijft deze onzichtbaar voor de stakeholders binnen de organisatie.
Op dit vlak is er nog veel te doen.
Misschien wordt het tijd om voorzichtig na te denken over aanpassing van de definitie van Facility Management: niet het ondersteunen van het primaire proces, maar het leveren van waarde voor het primaire proces…
David van Stijn is Senior Marketeer bij Sodexo Altys