Vanwege het hanteren van de laagste prijs als gunningcriterium in deaanbesteding verwijdering van graffiti, ontvangt de gemeente Zoetermeer van de commissie code verantwoordelijk marktgedrag een gele kaart.
Organisaties krijgen van de codecommissie een gele kaart uitgereikt wanneer zij niet handelen volgens de regels van de code. Het structureel negeren van de regels van de code leidt tot royement als ondertekenaar van de code en tot nominatie voor de bad practice award 2013. "In haar verweer stelt de gemeente dat zij zich bij het opstellen van de aanbestedingsdocumenten niet heeft gerealiseerd dat dit ook geldt voor opdrachten voor het verwijderen van graffiti", stelt de codecommissie in een bericht. "De gemeente was in de veronderstelling dat dit alleen zou gelden voor inpandige schoonmaak en glasbewassing."
Geen valide verklaring
Dit vond de codecommissie geen valide verklaring. Voorzitter Kees Blokland: "De gemeente Zoetermeer heeft namelijk in 2012 bij de aanbesteding van inpandige schoonmaak en glasbewassing de code wel van toepassing verklaard. En de code maakt geen onderscheid in type aanbesteding." De gemeente ondertekende in juli2012 de code en deed een eerdere aanbesteding schoonmaak op basis van de Economisch Meest Voordelige Inschrijving. Begin 2013 startte de gemeente Zoetermeer een aanbestedingstraject verwijdering van graffiti. Gunningcriterium was volgens de codecommissie de laagste prijs. "Hierover is diverse keren door de voorzitter van de codecommissie met de gemeente gesproken. Helaas leidden de gesprekken niet tot aanpassing van het gunningcriterium of het bestek."
Gedachtegoed
De gemeente Zoetermeer geeft volgens de commissie aan dat zij het belangrijk vindt om samen te werken met partners en op die manier het gedachtegoed van de code uit te dragen. "Intern hebben we inmiddels een lijst met schoonmaakactiviteiten verspreid die onder de code vallen om te voorkomen dat bij een volgend bestek een soortgelijke fout wordt gemaakt. Het gunningcriterium laagste prijs zal niet meer voorkomen. Sowieso is sinds 1 april de nieuwe aanbestedingswet van kracht die voorschrijft dat aanbestedingen uitsluitend op basis van EMVI moeten plaatsvinden." Volgens de commissie heeft de gemeente de aanbesteding niet gewijzigd of ingetrokken. "De gemeente gaf hiervoor als reden dat de aanbesteding al in een vergevorderd stadium is. Het maakte het voor de gemeente lastig om in zo'n kort tijdsbestek een verandering aan te brengen in de huidige aanbestedingsvoorwaarden. Na het maken van een zorgvuldige afweging heeft de gemeente dan ook besloten om de aanbesteding toch conform het huidige gunningcriterium (laagste prijs) te laten verlopen."
Echt een vergissing
Ondanks de uitreiking van de gele kaart, heeft de commissie de indruk dat de gemeente de code in het vervolg wil en zal toepassen. Blokland: "Uit het vervolggesprek dat wij met de gemeente hebben gehad blijkt dat dit echt een vergissing was. Intern was niet duidelijk dat de gemeente de code had getekend en dat ook het verwijderen van graffiti onder de code valt." Blokland tot slot: "Niettemin is de aanbesteding niet gewijzigd of teruggetrokken. Daarom blijven we hen volgen, net zoals we alle organisaties volgen die we een gele kaart hebben uitgereikt. We blijven alert op alle organisatie die de regels uit de code niet naleven."