Het CNV heeft zijn leden (2.450 in getal), in tegenstelling tot FNV Bondgenoten, niet opgeroepen tot staking. Jan Kampherbeek, onderhandelaar CAO Schoonmaak voor CNV: "Wij vinden dat we eerst alles besproken moet hebben voordat we weten of we het aanbod af moeten wijzen en eventueel acties beginnen."
Kampherbeek: "Maar omdat de werkgevers eerst een akkoord willen op enkele hoofdpunten en uit het overleg zijn gestapt, hebben we nog lang niet alle punten besproken. Ons beleid is eerst alles behandelen en dan de balans opmaken." FNV is activistischer dan het CNV, constateert Kampherbeek. "Zij zeggen: actievoeren leidt tot praten. Wij niet. Wij vinden: praten leidt tot actie. Maar wij hebben ook minder gevraagd dan het FNV, 3 procent in plaats van 4,5 procent, waardoor de afstand tot de werkgevers minder is. Deze lijkt mij te overbruggen." Hij noemt de actie van FNV goed georganiseerd. "Het is knap dat ze zoveel schoonmakers bij elkaar krijgen." Het CNV heeft desondanks een andere stijl. "Wij gaan meer van object naar object om te zorgen dat de concrete problemen per object worden aangepakt goed zijn."
Informeel in gesprek
De Code Verantwoordelijk Marktgedrag noemt Kampherbeek een goed middel dat begint te werken. "Het zou erg jammer zijn als de FNV eruit stapt, maar ik kan ze niet tegenhouden. Hoe de CAO-onderhandelingen aflopen? Binnenkort gaan we wel weer eens informeel in gesprek. Iedereen weet dat er in CAO-tijden wel eens wat over tafel gaat, maar het is tot nu toe nog niet persoonlijk geworden. Dat wij iets anders willen dan werkgevers is niets nieuws. Dus laten we eerst informeel peilen, dan kunnen we daarna door. Maar reageren werkgevers helemaal niet, dan gaat er zeker wat gebeuren." Wat dat is, laat Kampherbeek in het midden. "Ik heb geen schoonmaakparlement, dus dat moet ik eerst met mijn leden bespreken." Schoonmaakbedrijven kunnen zelf moeilijk ageren tegen opdrachtgevers met wurgcontracten, constateert Kampherbeek. "Maar ze kunnen ons daarvoor ook inschakelen. Ik roep hen op dat ook vooral te doen bij aanbestedingen die niet deugen. Dan kunnen we voor hen een vuist maken."