Werner & Mertz bekritiseert concurrent Ecover. Die laatste zou zich schuldig maken aan greenwashing bij het invoeren van algenolie als vervanging voor palmolie.
“Ecover maakt gebruik van synthetisch gemanipuleerde organismen die worden gevoed met suikerriet. Voor datzelfde suikerriet moeten biodiverse hotspots wijken.” Aan het woord is Eric Van Raemdonck, general manager van Werner & Mertz Professional Benelux. Ecover en Werner & Mertz zijn in de Benelux de grootste spelers op het gebied van ecologisch gefabriceerde reinigingsmiddelen en rechtstreekse concurrenten van elkaar. “Het is niet om een aanval in te zetten op Ecover, want ze hebben eveneens ecologische reinigingsmiddelen die aan alle spelregels voldoen en het cradle to cradle-certificaat dragen. Daar is niets mis mee. Maar we konden de marketingtaal over algenolie niet over onze kant laten gaan.”
In diskrediet
Van Raemdonck vindt dat de beweringen van Ecover over algenolie de geloofwaardigheid van duurzaamheid en de ondernemingen die daar naar streven ondermijnen. Hij wijst ook op commotie die in de VS is ontstaan over het gebruik van tensiden uit algenolie. Daar schreef de New York Times over het veranderen van de genetische code van de algen voor het maken van reinigingsmiddelen.
Brief aan CEO
Zeventien actiegroepen bestaande uit consumenten-, milieu- en vrouwenorganisaties schreven een brief aan CEO Philip Malmberg van Ecover om te stoppen met de genetische modificatie. Daarin wordt niet alleen de marketingclaim op de korrel genomen, maar wijzen de organisaties ook op het ethische aspect van het modificeren van organismen. “Los van het feit dat we het steunen dat Ecover een alternatief voor palmolie zoekt.” De belangengroeperingen zijn een petitie gestart. Daarin vragen ze Ecover op zoek te gaan naar andere duurzame ingrediënten als synthetische algenolie. Meer dan 11.000 mensen hebben die petitie getekend.
Geen zee
Van Raemdonck zit op dezelfde lijn. “Het is goed om een alternatief voor palmolie te zoeken, want een te grote vraag naar palmolie vernietigt regenwouden en verwoest leefgebieden van mens en dier. Maar wij roepen sectorgenoten op ervoor te waken dat de consument wordt misleid. De kwalificatie ecologisch of duurzaam moet voldoen aan objectieve, en niet marketingtechnische criteria. Het beeld dat consumenten en schoonmaakbedrijven hier krijgen is dat algen uit zee worden gebruikt. Dat is helemaal niet waar. Er komt geen zee aan te pas. En door gebruik van suikerriet voor de modificatie zijn we weer terug bij af, het kappen van regenwouden of gebruik van landbouwgronden voor het verbouwen van suikerriet.”
Transparantie
Werner & Mertz zegt transparantie te betrachten over zijn ingrediënten. “Die kun je gewoon op onze website vinden”, aldus Van Raemdonck. “We maken gebruik van raapzaadolie en koolzaadolie, verbouwd in Europa, waar het probleem van het verdringen van landbouwgrond voor de productie van voedsel niet speelt.”
In de verbrandingsoven
Naast de kwestie van algenolie, hekelt Van Raemdonck ook de uitingen van Ecover over plastic in de oceaan. “Het is natuurlijk een goed initiatief om plastic uit de oceanen te vissen. Maar vergeet niet dat die schepen als brandstof ruwe olie verbruiken. Daarnaast is het plastic vervuild door zonlicht en zout. Je kunt slechts een gedeelte van het plastic verbruiken en de rest zal dus bij het afval belanden. Dat afval komt in de verbrandingsoven terecht. Ongeveer 10 procent van de plastics uit de oceaan kun je tijdens de fabricage van je flessen verwerken. 90 procent is afkomstig van een ander bron. Om een eenduidige kleur te geven aan je eindproduct dien je pigmenten bij te voegen, veelal zwarte kleurstoffen. Dit eindproduct kan niet gerecycled worden. En wanneer deze flessen uiteindelijk worden verbrand, kunnen er mogelijk giftige stoffen vrijkomen.” De meest duurzame toepassing is volgens Van Raemdonck flessen en flacons maken van gerecycleerd materiaal. “Daarmee sluit je zoveel mogelijk de technische kringloop.”
Lees ook
'Gebruik algenolie in schoonmaakmiddelen beschermt regenwoud'
Plastic zee-afval als basis van een groen schoonmaakproduct