De ledenbijeenkomst van OSB-segment AWOG (Alles Weten Over Glazenwassen) resulteerde in een geëngageerde dialoog over het nieuwe OSB-keurmerk. “Zo schieten we de doelstelling achter het keurmerk voorbij.”
Edwin Lokkerbol zegt het met een glimlach. “Ik las dus dat ik een ingelast onderdeel van de vergadering ben…” Maar het is goed dat de projectleider van het OSB-keurmerk aanwezig is bij de ledenbijeenkomst van OSB-segment AWOG. Lokkerbol moet eventuele vragen over de implementatie van het nieuwe keurmerk beantwoorden. En die zijn er.
Eitje
Kees Driesprong, algemeen directeur van Driesprong Holding BV, bijt tijdens de bijeenkomst het spits af: “In eerste instantie werd er gecommuniceerd dat de audit van het keurmerk een eitje zou zijn voor de bedrijven die hun zaakjes op orde hebben. Die opmerking vind ik uit de lucht gegrepen. Het was een overval die meer weg had van een FIOD-inval. Er werd al snel geschermd met non-conformatives en non-majors. Terwijl ik een net bedrijf heb. Zo schieten we de doelstelling achter het keurmerk voorbij.”
Uiting van onvrede
Het is niet eens een klacht aan het adres van brancheorganisatie OSB, stelt Driesprong. Eerder een uiting van onvrede over de wijze waarop de verschillende instanties de audits uitvoeren. Driesprong is niet de enige. Lokkerbol: “We merken dat de ervaringen wisselend zijn. Genoeg mensen die zeggen dat ze een audit hebben gehad van een prima man, die ze echt verder heeft geholpen. Tot ervaringen met een strenge ‘hoofdmeester’. De ene categorie geeft bedrijven de kans een eventuele fout eenvoudig de herstellen, de ander gaat meteen over tot afkeuren.”
Louche
Want, zo benadrukken verschillende aanwezigen, het is niet allemaal ellende. Integendeel. Karin van Elten, algemeen directeur van Glazenwasserij Van Elten, stelt: “Ik ben overal eigenlijk vrij eenvoudig doorheen gefietst. De betreffende vrouw stond perplex van het feit dat wij alles voorhanden hadden en alles zo goed geregeld was. Ze had voor aanvang een heel ander, meer louche beeld van een glazenwasserij.”
Kwaliteit versus administratie
Neemt niet weg dat OSB constant zoekt naar mogelijkheden het audit-proces van het keurmerk te verbeteren. “Aan de NEN 4400 (één van de vereisten voor het OSB-keurmerk, red.) kunnen we niets wijzigen”, zegt Lokkerbol. “Maar we doen wel pogingen alles meer toe te spitsen op de schoonmaak- en glazenwassersbranche. Daarnaast is een aantal ondernemingen van mening dat het keurmerk nu te veel draait om administratieve processen, in plaats van kwaliteit van werken. Daarom ziet de toetsing er over twee of drie jaar misschien wel heel anders uit.”
OSB-beleidssecretaris Nico Koch besluit met een oproep aan ontevreden OSB-leden: “Informeer ons over jullie ervaringen. En wacht daar niet mee, totdat wij zelf met een enquête komen. Bel mij of Edwin, op het moment dat je een audit hebt en je tegen een interpretatieverschil aanloopt. Wellicht kunnen we het probleem direct oplossen.”
Beloning
Want uiteindelijk is de OSB er alles aan gelegen zo veel mogelijk leden van het keurmerk te voorzien. Op dit moment is ongeveer 89 procent van de leden bezig met het OSB-keurmerk. Lokkerbol wil alle leden die op startdatum 1 januari 2013 voldoen aan het keurmerk belonen. Zij worden meegenomen in het communicatieoffensief dat de brancheorganisatie. Voor de leden die nog in afwachting zijn van audits komt er een overgangsregeling.